středa 10. června 2020

ČOKOLÁDOVÝ DEZERT S COINTREAU LIKÉREM

Kdo už mě sleduje déle, toho asi nepřekvapí další variace na dezert ve tvaru malých nanučků. Ačkoli je asi znáte spíše ze "zbytků" dortových nebo cupcakekových korpusů a krému, ty moje jsou z našlehané čokoládové ganache a vždy v sobě skrývají nějakou zajímavou náplň. 
Tentokrát jsem na ganache použila mléčnou čokoládu, lískooříškové praliné a pomerančový likér Cointreau. Jako náplň jsem zvolila kandovanou pomerančovou kůru s křupavou palačinkou, které jsem zalila nugátem. Zkrátka nanučky deluxe!  




Recept

12 kusů

dřívka
cukrářský teploměr

Pomerančová náplň

20 g mléčné čokolády
50 g lískooříškového praliné
20 g másla
15 g kandované pomerančové kůry

Ganache praliné

100 ml smetany
25 g medu
220 g mléčné čokolády
80 g lískooříškového praliné
2 lžíce pomerančového likéru Cointreau

+ 100 g mléčné čokolády (na vytření formy)

Poleva

300 g mléčné čokolády

Zdobení

čokoláda
kandovaná pomerančová kůra

Nejprve si připřavíme pomerančovou náplň. Čokoládu, máslo a praliné rozpustíme v mikrovlnné troubě. Přidáme nasekanou pomerančovou kůru, nadrcenou palačinku a vše dobře promícháme
Směs vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií. Pomerančovou náplň rozetřeme do vrstvy silné asi 0,5 cm. Dáme ztuhnout do mrazáku.

Nyní si připravíme praliné ganache. Smetanu, med a mléčnou čokoládu rozehříváme po půl minutě v mikrovlnné troubě. Mezi ohřevy vždy promícháme. Ohříváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká a lesklá směs. Přidáme lískooříškové praliné, pomerančový likér a promícháme. Dáme na hodinu chladit do lednice.

Mezitím si vytemperujeme 100 g hořké čokolády, kterou následně vytřeme formu na nanuky. 
Čokoládu pomalu rozpouštíme v mikrovlnné troubě a neustále kontrolujeme její teplotu pomocí cukrářského teploměru. Teplota čokolády musí dosáhnout 45°C. Jakmile se tak stane, musí teploty spadnout na 26°C. Poté je třeba čokoládu lehce zahřát na 30°C. 
Pomocí štětce vytřeme vytemperovanou čokoládou formu a dáme vychladit do lednice. Doporučuji udělat dvě vrstvy čokolády – nanučky půjdou lépe z formy. 

Praliné ganache a vyšleháme a naplníme do cukrářského sáčku. Formu plníme do poloviny. Nyní nalámeme pomerančovou náplň na menší kousky, které rozpostřeme do středu nanučku a lehce zamáčkneme. Do formy nyní zasuneme dřívka a zbylou část formy zaplníme ganache. Pomocí špachtle zahladíme a zbavíme se tak přebytečné náplně. Dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny.

Nyní vytemperujeme  300 g čokolády na polevu. Připravenou čokoládu nalijeme do vysoké sklenice, ve které se nám budou nanuky lépe namáčet.

Nanuky vyloupneme z formy a namáčíme je do vytemperované čokolády. Nanučky důkladně otřeme o hranu sklenice, abychom se zbavili přebytečné čokolády. Poté je ještě otřeme o pečící papír a dáme na plech. Zdobíme čokoládou a kandovanou pomerančovou kůrou. Uchováváme v chladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)