pondělí 15. června 2020

PISTÁCIOVÁ BABKA

Pistáciovou babku odteď oficiálně prohlašuji za symbol mého přátelství s kynutým těstem. Buchty, koláče to všechno mám odjakživa ráda, ale nikdy jsem neměla potřebu tyto kynuté dobroty péct. Proč taky?! Moje maminka a babička to zvládaly vždy na jedničku s hvězdičkou a já byla jejich dvorní ochutnavač. Dneska se však naše role otočily – já pekla, ony ochutnávaly.  :) 


Recept

forma 31x11 cm

Těsto

245 g hladké mouky
100 ml vlažného mléka
7 g čerstvých kvasnic
30 g moučkového cukru
5 g soli
1 vejce
85 g másla

Mandlová náplň

1 vejce
85 g mandlové mouky
55 g moučkového cukru
30 g třtinového cukru
5 g kukuřičného škrobu
30 g sekaných pistácií

vajíčko
pistácie

Sirup

50 g třtinového cukru 
60 ml vody
2 lžičky vanilkového extraktu

Přesátou mouky nasypeme do mísy. Do důlku v mouce nalijeme vlažné mléko, nadrobíme kvasnice, přidáme moučkový cukr a sůl a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, rozpuštěné máslo a ve stolním robotu vypracujeme hladké těsto. Mezitím co se těsto hněte, připravíme náplň. Mouku, oba cukry, škrob a vejce našleháme a dáme bokem. Těsto vyválíme do obdélníku o délce 30 cm. Na těsto rozetřeme mandlovou náplň a posypeme nasekanými pistáciemi. Těsto zarolujeme jako roládu, podélně rozřízneme. Obě části těsta otočíme řezy nahoru a vytvoříme cop ze dvou pramenů. Ten vložíme do vymazané a vysypané formy, potřeme vajíčkem a dozdobíme pistáciemi. Babku zakryjeme utěrkou a necháme hodinu a půl kynout na teplém místě. Po uplynutí doby dáme péct do trouby předehřáté na 175°C a pečeme 35 minut. Během pečení si připravíme sirup, kterým budeme babku po upečení potírat. Cukr s vodou dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 3 minuty, poté sirup stáhneme z plotny a dáme ho vychladnout. Po vychlazení přidáme vanilkový extrakt. Babku vyklopíme z formy a dáme chladnout na mřížku. Ještě teplou ji však ze všech stran potřeme vanilkovým sirupem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)