Tuto tartaletku ráda nazývám tartaletkou pro pány, vzhledem ke kombinaci chutí, které nabízí.
Ale aby bylo jasno, já sama mám pro spojení hořké čokolády, uzených mandlí s karamelem a špetkou chilli velkou slabost, takže i dámy mají tendenci jí podlehnout! Ta chuť je velmi specifická a nedá se popsat slovy. To prostě musíte zažít.Věřím ale, že si ji zamilujete stejně rychle jako já. :)
Recept
Těsto
230 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
150 g másla
1 vejce
lžička vanilkového extraktu
20 g holandského kakaa
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
150 g másla
1 vejce
lžička vanilkového extraktu
Pailleté Feuilletine
60 g rozpuštěného másla
100 g krupicového cukru
35 g bílků
60 g hladké mouky
40 ml vody
Praliné z uzených mandlí
200 g uzených mandlí
100 g krupicového cukru
2 g fleur de sel
Ganache z uzených mandlí a mléčné čokolády
75 g mléčné čokolády
80 g kakaového másla
200 g praliné z uzených mandlí
20 g Pailleté Feuilletine
Chilli ganache ze 70% čokolády
90 g čokolády 70%
80 ml smetany
24 g másla
špetka chilli - podle chuti :)
Zdobení
chilli vločky
čokoládové kuličky
Praliné z uzených mandlí
200 g uzených mandlí
100 g krupicového cukru
2 g fleur de sel
Ganache z uzených mandlí a mléčné čokolády
75 g mléčné čokolády
80 g kakaového másla
200 g praliné z uzených mandlí
20 g Pailleté Feuilletine
Chilli ganache ze 70% čokolády
90 g čokolády 70%
80 ml smetany
24 g másla
špetka chilli - podle chuti :)
Zdobení
chilli vločky
čokoládové kuličky
Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto.
Těsto necháme ztuhnout alespoň hodinu v ledničce.
Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky 2 - 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 7 cm, důkladně vymačkáme do krajů a přebytečné těsto odřízneme nožem.
Dno tartaletek propíchneme vidličkou a dáme na chvíli zmrazit - stačí cca 10 minut.
Tartaletky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo pečící fólií na 170°C asi 10 - 15 minut. Necháme zcela vychladnout.
TIP: Abych docílila rovných okrajů u tartaletek, používám obyčejnou škrabku na brambory. :)
Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí.
Troubu předehřejeme na 200°C. A pustíme se do přípravy Pailleté Feuilletine.
Máslo rozpustíme v mikrovlnce nebo na kamnech. Do horkého másla přidáme krupicový cukr a mícháme tak dlouho, dokud se krystalky cukru zcela nerozpustí. Směs necháme zcela vychladnout. Přidáme bílky, hladkou mouku a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Do těsta přidáme polovinu vody a znovu promícháme. Pokud je těsto ještě příliš tuhé, naředíme zbývající vodou (nemusíme však použít všechnu).
Těsto necháme hodinu odpočívat v lednici.
Těsto roztíráme v tenké vrstvě (1,5 mm) na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící silikonovou fólií.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 5-8 minut. Pailleté Feuilletine bude mít barvu karamelu. Necháme vychladnout, nalámeme na malé kousky a uskladníme do krabičky.
Na pánvičce rozehřejeme krupicový cukr na karamel. Míchat začneme v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit karamelové skvrny. Stáhneme z plotny a přidáme fleur de sel.
Horký karamel nalijeme na uzené mandle rozprostřené na plechu, který jsme vyložili pečící silikonovou fólií a necháme vychladnout.
Mandle v karamelu nalámeme a ve výkonném mixéru rozmixujeme na hladkou pastu.
Mléčnou čokoládu zahříváme spolu s kakaovým máslem na 40°C. Jakmile čokoláda dosáhne požadované teploty, přimícháme praliné z uzených mandlí i Pailleté Feuilletine.
Vše dobře promícháme a dáme do cukrářského sáčku.
Smetanu se špetkou chilli zahříváme v kastrolku. Jakmile smetana začne vřít, stáhneme z plotny, přidáme čokoládu a máslo a dobře promícháme. Vznikne nám krásně lesklá čokoládová ganache.
Plníme do cukrářského sáčku.
Tartaletky vymažeme rozehřátou čokoládou. Do poloviny plníme tartaletku ganache z uzených mandlí a mléčné čokolády. Na malou chvilku dáme tartaletky ztuhnout do mrazáku.
Zbývající místo zaplníme chilli ganache se 70% čokoládou a opět necháme ztuhnout, nyní stačí v lednici.
Zdobíme chilli vločkami a čokoládovými kuličkami.
Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí.
Troubu předehřejeme na 200°C. A pustíme se do přípravy Pailleté Feuilletine.
Máslo rozpustíme v mikrovlnce nebo na kamnech. Do horkého másla přidáme krupicový cukr a mícháme tak dlouho, dokud se krystalky cukru zcela nerozpustí. Směs necháme zcela vychladnout. Přidáme bílky, hladkou mouku a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Do těsta přidáme polovinu vody a znovu promícháme. Pokud je těsto ještě příliš tuhé, naředíme zbývající vodou (nemusíme však použít všechnu).
Těsto necháme hodinu odpočívat v lednici.
Těsto roztíráme v tenké vrstvě (1,5 mm) na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící silikonovou fólií.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 5-8 minut. Pailleté Feuilletine bude mít barvu karamelu. Necháme vychladnout, nalámeme na malé kousky a uskladníme do krabičky.
Na pánvičce rozehřejeme krupicový cukr na karamel. Míchat začneme v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit karamelové skvrny. Stáhneme z plotny a přidáme fleur de sel.
Horký karamel nalijeme na uzené mandle rozprostřené na plechu, který jsme vyložili pečící silikonovou fólií a necháme vychladnout.
Mandle v karamelu nalámeme a ve výkonném mixéru rozmixujeme na hladkou pastu.
Mléčnou čokoládu zahříváme spolu s kakaovým máslem na 40°C. Jakmile čokoláda dosáhne požadované teploty, přimícháme praliné z uzených mandlí i Pailleté Feuilletine.
Vše dobře promícháme a dáme do cukrářského sáčku.
Smetanu se špetkou chilli zahříváme v kastrolku. Jakmile smetana začne vřít, stáhneme z plotny, přidáme čokoládu a máslo a dobře promícháme. Vznikne nám krásně lesklá čokoládová ganache.
Plníme do cukrářského sáčku.
Tartaletky vymažeme rozehřátou čokoládou. Do poloviny plníme tartaletku ganache z uzených mandlí a mléčné čokolády. Na malou chvilku dáme tartaletky ztuhnout do mrazáku.
Zbývající místo zaplníme chilli ganache se 70% čokoládou a opět necháme ztuhnout, nyní stačí v lednici.
Zdobíme chilli vločkami a čokoládovými kuličkami.
Dobry den, mohla bych se zeptat, cim muzu nahradit kakaove maslo, nebo to bez nej nejde? Dekuji, Eliska
OdpovědětVymazat