neděle 7. června 2020

VANILKOVÉ CUPCAKES S REBARBOROU

Příběh o tom, jak je těžké sehnat rebarboru, když ji potřebujete, už znáte. 
Ale víte co je ještě těžší? Když už ji nepotřebujete a obchody mají plné regály rebarbory! :D
To si ji pak z trucu koupíte, abyste dokázali nejen rebarboře, dotyčnému obchodnímu řetězci, ale především sobě, že vám nápady na rebarborové recepty nedošly, a že jste schopni čelit každé výzvě! A tak vznikl tento cupcake a ten nejlepší rebarborovo–jahodový confit.


Recept

Těsto

12 kusů

125 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
půl lžičky jedlé sody
125 g másla
2 vejce
2 lžíce mléka
lžička vanilkového extraktu

Krém

2 bílky
45 g krupicového cukru
250 g másla
2 lžíce jahodového pyré

Jahodovo–rebarborový confit

700 g rebarbory
300 g jahod
600 g krupicového cukru
4 g NH pektinu + 100 g krupicového cukru
30 g limetkové šťávy
vanilkový lusk

Cukr našleháme spolu s máslem do pěny. Přidáme vejce, mléko a šleháme tak dlouho, dokud nezískáme krémovou emulzi. Přidáme mouku smíchanou s jedlou sodou a dobře promícháme. Nakonec těsto ochutíme vanilkovým extraktem. Plníme do 3/4 papírových košíčků. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut.

Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázní do pevné konzistence. Necháme vychladnout.
Máslo šleháme alespoň 10 minut ve stolním robotu. Postupně přidáváme vychladlý meringue. Pokud se vám stane, že krém vypadá jako by byl sražený, nepropadejte panice. Je to způsobeno rozdílnými teplotami surovin.  Šlehejte vytrvale dál a ingredience se spojí. Nakonec přidáme jahodové pyré.
Krém plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na drobné kostky, stejně tak nakrájíme i jahody.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme z něj semínka, která přidáme k rebarboře a jahodám do velkého hrnce. Směs zasypeme cukrem a dobře promícháme. Vše necháme asi hodinu macerovat při pokojové teplotě. Poté jahody s reabrborou přivedeme k varu a krátce povaříme. Směs nám musí začít želírovat. Jakmile se tak děje, stáhneme confit z plotny, přimícháme limetkovou šťávu a plníme do čistých sklenic.

Do cupcakes pomocí tvořítka vykrojíme důlek, ten naplníme jahodovo–rebarborovým confitem.
Zdobíme jahodovým krémem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)