Čokoládoví kulíšci! Přesně takto bych tyto cupcaky nazvala. Vláčné těsto se krásně pojí se sametově hladkou čokoládovou ganache, na které trůní čokoládový lanýž s kapkou pomerančového Cointreau likéru. Přiznám se, že jsem z několika cupcaků lanýže odloupala a snědla. :D Naštěstí mi však bylo odpuštěno!
Recept
10 kusů
Těsto
80 g hladké mouky
35 g kakaa holandského typu
130 g krupicového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1 vejce
40 ml rostlinného oleje
80 ml podmáslí
lžička vanilkového extraktu
70 ml vroucí vody
50 g čokoládových pecek
Čokoládová ganache
Čokoládové lanýže
Recept ZDE
Dokončení
zlatý prach (není nutné)
Čokoládovou ganache na krém si připravte den předem, podle výše uvedeného odkazu.
Totéž udělejte i s čokoládovými lanýži.
Druhý den se pustíme do přípravy cupcakes. Všechny sypké ingredience promíchám v míse. Přidáme k nim vejce, olej, podmáslí, vanilkový extrat a nakonec vroucí vodu. Vše důkladně promícháme pomocí ručního mixéru. Těsto plníme do papírových košíčku. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Po vyndání z trouby necháme cupcakes vychladnout na mřížce.
Zatímco cupcakes chladnou, čokoládovou ganache necháme zatím mírně povolit při pokojové těplotě a dáme ji do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou. Zdobíme cupcakes, nahoru umístíme čokoládový lanýž, můžeme lehce poprášit zlatým prachem - cupcake získá šmrnc. :)
Dobrý den, moc děkuji za výborný recept. Je opravdu extra čokoládový. Místo čokoládových pecek jsem dovnitř nasekala hořkou čokoládu na vaření a bylo to vynikající.
OdpovědětVymazat