středa 12. srpna 2020

BARLETKA S MALINAMI A RŮŽOVOU VODOU

Jakou cestu musí ujít taková barletka či tartaletka, aby Tytyna byla spokojená s jejím vzhledem? Někdy hooodně dlouhou! :D Od vymačkávaného košíčku s jedlou krajkou (byla jsem na to tenkrát nesmírně pyšná), přes bílou tartaletku s lyofilizovanými malinami až po čokoládovou barletku s růžovým želé a čerstvými malinami. Teprve teď je Tytyna spokojená a vy budete také, jakmile se do barletky zakousnete. :)

Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g kakaa holandského typu
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
špetka soli

Malinový gel

135 g mražených nebo čerstvých malin
60 g krupicového cukru
3 g NH pektinu

Růžová ganache

360 g bílé čokolády
125 ml smetany
1/4 lžičky růžové vody

Růžové želé

125 ml vody
lžíce cukru
50 g mražených nebo čerstvých malin
lžička práškové želatiny
1/4 lžičky růžové vody

Dokončení

čerstvé maliny
okvětní lístky růže


Všechny ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme z nich hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky 2–3 mm. Pomocí šablony na trojhránky vykrojíme požadovaný tvar, který klademe do ráfků. (Pokud nemáte ráfky na trojhránky, použijte ráfky na tartaletky nebo barletky.) Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli po upečení pěkně ostré hrany. Přebytečné těsto odřízneme nožem. Dno trojhránků propícháme vidličkou. Takto připravené trojhránky vložíme do mrazáku zhruba na 20 minut. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.

TIP: Abych docílila rovných okrajů u trojhránků, používám obyčejnou škrabku na brambory. :) Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí.

Nyní si připravíme malinový gel. Maliny rozmačkáme a dáme do kastrolku. Cukr smícháme s pektinem a přidáme do malinového pyré při 40°C. Vše vaříme tak dlouho, dokud teplota nedosáhne 103°C. Necháme vychladnout.

Bílou čokoládu a smetanu rozehříváme v mikrovlnné troubě. Vždy po půl minutě promícháme. Opakujeme tak dlouho, dokud nám nevnikne hladká ganache. Do ní přidáme růžovou vodu a dobře promícháme.

Dno tartaletek potřeme malinovým gelem, na něj nalijeme ganache z bílé čokolády. Při nalévání ganache si však prostor asi 2 mm od okraje, abychom mohli ganache zalít růžovým želé.
Dáme do lednice ztuhnout.

Mezitím, co se barletky chladí, si připravíme růžové želé. Želatinu necháme nabobtnat. Do kastrolu dáme vodu, cukr a rozmačkané maliny a přivedeme k varu. Přidáme želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí. Stáhneme z plotýnky, přecedíme přes sítko a na konec přidáme růžovou vodu. Vše dobře promícháme.

Z lednice vytáhneme barletky a nalijeme na ně želé. Opět necháme ztuhnout. Zdobíme okvětními lístky růže a čerstvými malinami.

1 komentář:

  1. Obdivuji Vaši preciznost a Váš blog je moje závislost:-)
    Hezké léto, Milena:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář. :)