sobota 8. srpna 2020

GALETKA S BROSKVEMI A KARDAMOMEM

Galetku jsem měla na pečícím seznamu už pěkně dlouho, až teď ale nadešel její čas! Vždycky se mi na ní líbilo to, jak je rustikální. Doprostřed dáte ovoce, okraje těsta jen tak halabala přehnete do středu a je to. Tak jsem tedy ty kraje také halabala přehla, celá pyšná na svou cukrářskou nespoutanost a zvlčilost :D, když v tom se mi za zády ozvalo: ,,Týýjo! To jsi dělala podle nějaké formy?" No... někomu prostě halabala styl nejde, ať se snaží sebevíc. Ale každý jsme nějaký, a podle mě i tato seriózní galetka má něco do sebe! :) Navíc je strašně dobrá!



Recept

Těsto

180 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžíce krupicového cukru
110 g studeného másla
50 – 100 ml ledové vody
1 a půl lžíce citronové šťávy

Náplň

5–6 broskví
70 g třtinového cukru
10 g kukuřičného škrobu
lžička kardamomu
šťáva z celého citronu
30 g medu

Zdobení

vejce na potření
mandlové plátky


Na vale smícháme mouku, sůl, cukr, máslo a citronovou šťávu. Vodu přiléváme podle toho, jak moc se těsto drobí. Výsledkem by mělo být hladké a vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme ho odpočívat do lednice alespoň na dvě hodiny. 

Mezitím si připravíme náplň. Do mísy dáme cukr, škrob, kardamom, šťávu z citronu, med a důkladně promícháme. Přidáme broskve nakrájené na osminky a opět promícháme, aby se broskve v tekutině rovnoměrně obalily.

Těsto vyválíme do kruhu o průměru 30–35 cm. Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem či silikonovou pečící fólií. Broskve začneme skládat do kruhu asi 2 cm od okraje. Ve skládání postupujeme směrem do středu. Okraje přehneme přes ovoce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Galetku dáme chladit do mrazáku asi na 10–15 minut. Poté pečeme v předehřáté troubě na 190°C přibližně 40–50 minut. Aby se galetka nespálila, po 30 minutách ji zakryjeme pečícím papírem. 
Upečenou galetku necháme vychladnout, případně ji můžeme konzumovat i za tepla. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)