sobota 1. srpna 2020

KOKOSOVÉ NANUČKY S ČERVENÝM RYBÍZEM

Je tady další variace na mé oblíbené nanučky! Tento roztomilý dezert už neodmyslitelně k tytynovskému sortimentu! Také si od Toma vysloužil přiléhavou přezdívku "Tytynuk". :D Kdybych měla kavárnu, jistě byste si v ní našli nepřeberné množství nejrůznějších Tytynuků. Třeba i tento kokosový s Malibu a červeným rybízem. Je to vpodstatě takový Flint na dřívku! Věřím, že milovníky kokosu jistě potěší. :) 



Recept

Rybízový gel

135 g mraženého nebo čerstvého rybízu
60 g krupicového cukru
3 g NH pektinu

Ganache praliné

100 ml smetany
25 g medu
220 g bílé čokolády
80 g kokosového praliné/kokosové pasty (Diana – Svět oříšků)
2 lžíce kokosového likéru Malibu

+ 100 g bílé čokolády (na vytření formy)

Poleva

300 g bílé čokolády

Zdobení

bílá čokolády
cukrářské zlato


Nejprve si připravíme rybízový gel. Rybíz rozmačkáme, přepasírujeme a dáme do kastrolku. Cukr smícháme s pektinem a přidáme do rybízového pyré při 40°C. Vše vaříme tak dlouho, dokud teplota nedosáhne 103°C. Necháme vychladnout.

Nyní si připravíme praliné ganache. Smetanu, med a bílou čokoládu rozehříváme po půl minutě v mikrovlnné troubě. Mezi ohřevy vždy promícháme. Ohříváme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladká a lesklá směs. Přidáme kokosové praliné či kokosovou pastu, Malibu likér a promícháme. Dáme na hodinu chladit do lednice.

Mezitím si vytemperujeme 100 g bílé čokolády, kterou následně vytřeme formu na nanuky. Čokoládu pomalu rozpouštíme v mikrovlnné troubě a neustále kontrolujeme její teploty pomocí cukrářského teploměru. Teplota čokolády by měla dosáhnout 45°C. Jakmile se tak stane, musí teplota spadnout na 26°C. Poté je třeba čokoládu lehce zahřát na 29°C. Pomocí štětce vytřeme vytemperovanou čokoládou formu a dáme vychladit do lednice. Doporučuji udělat dvě až tři vrstvy nátěru – nanučky pak půjdou lépe z formy.

Praliné ganache vyšleháme a naplníme do cukrářského sáčku. Fromu plníme do poloviny, ganache zarovnáme.. Nyní pomocí malé lžičky do ganache vyhloubíme malý důlek, do kterého dáme rybízové želé. Do formy nyní zasuneme dřívky a zbylou část formy zaplníme ganache. Pomocí špachtle zahladíme a zbavíme se tak přebytečné náplně. Dáme chladit alespoň na 2 hodiny do lednice.

Nyní si vytemperujeme 300 g bílé čokolády. Připravenou čokoládu nalijeme do vysoké sklenice, ve které se nám budou nanuky lépe namáčet. 

Nanučky vyloupneme opatrně z formy a namáčíme je do vytemperované čokolády. Nanučky důkladně otřeme o hranu sklenice, abychom se zbavili přebytečné čokolády. Poté je ještě otřeme o pečící papír a dáme na plech. Zdobíme čokoládou a jedlým cukrářským zlatem. Uchováváme v chladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)