čtvrtek 30. dubna 2020

ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY S MALINAMI

Tyto malé sušenkové dortíčky jsou přesně tím, co byste měli servírovat k čaji o páté. Jsou drobné, akorát na dvě kousnutí a na talíři udělají spoustu parády. U nás doma se čaj pije v podstatě neustále, a tak máme oproti anglické královně nesmírnou výhodu! Narozdíl od ní nejsme v konzumaci sušenek nikterak časově omezeni. :) 

Recept

Čokoládové sablé

60 g třtinového cukru
20 g krupicového cukru
20 g invertního cukru (med)
140 g másla
25 g vajec
155 g hladké mouky
15 g kakaa
2 g jedlé sody
špetka soli

Čokoládová ganache

160 g čokolády 55%
175 ml smetany
55 g másla

Malinový gel
Zdobení

maliny
pistácie


Jako první si připravíme čokoládovou ganache. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě a přelijeme do vysoké nádoby. Smetanu zahřejme v kastrolku na kamnech a přilijeme k čokoládě. Pomocí tyčového mixéru vytvoříme emulzi, kterou necháme zchladnout na 37°C. Jakmile dosáhneme této teploty, přidáme máslo a opět emulzujeme. Ganache zakryjeme potravinovou fólií tak, aby se fólie dotýkala povrchu ganache. Necháme přes noc v lednici.

Dalším komponentem, který budeme potřebovat, je malinový gel. Recept a postup na něj naleznete opět pod odkazem.

Nyní se pustíme do přípravy sušenek. Všechny ingredience na čokoládové sablé zpracujeme na vále. Vnizkne nám hladké těsté, které dáme chladit alespoň na hodinu do lednice. Těsto po částech rozválíme na tloušťku 4 mm a  pomocí kulaté formičky o průměru 5 cm vykrajujeme požadované tvary. Kolečka klademe na plech vyložený silikonovou perforovanou pečící podložkou. Perforovaná podložka nám zajistí na sušence elegantní mřížku. :) Samozřejmě ale není  při pečení nutná a postačí nám obyčejná. Sušenky přiklopíme druhou podložkou a dáme alespoň na 30 minut do mrazáku. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 10–15 minut. Necháme vychladnout.

Kompletace sušenek je jednoduchá. Čokoládovou ganache si dáme do trezírovacího sáčku s kulatou špičkou o průměru 1 cm. Do sáčku (bez špičky) si dáme i malinový gel. Čokoládovou ganache stříkáme po obvodu sušenky malé "bobánky". Doprostřed pak stříkneme malinový gel a sušenky přiklopíme druhou sušenkou. Horní část dezertu dozdobíme opět čokoládovou ganache, čerstvými malinami, pistáciemi a jedlými květy. Uchováváme v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)