pondělí 11. května 2020

CITRONOVÁ BARLETKA S BEZEM

Na polích už začíná kvést bez. Nastává tudíž období, kdy je dobré vzít proutěný koš a natrhat ho až po okraj těmito omamně vonícími květy. Kromě sirupu si z nich můžete připravit i bezové želé, které se nachází uvnitř těchto barletek. V kombinaci s jemným kyselkavým krémem a meringue, který je ovoněné citronovou kůrou, tvoří naprosto vyvážený dezert. 


Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g kakaa holandského typu
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Bezové želé


Citronový krém

100 g krupicového cukru
80 ml citronové šťávy
2 vejce
150 g másla (pokojová teplota)

Meringue

55 g bílků
125 g krupicového cukru
37 g vody

+25 g krupicového cukru

Zdobení


flambovací pistole
nastrouhaná citronová kůra

Všechny ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme z nich hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň hodinu. Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky 2–3 mm. Z těsta vyřízneme obdélníky, které klademe do ráfků na barletky. Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli po upečené pěkně ostré hrany. Přebytečné těsto odřízneme nožem. Dno tartaletek propícháme vidličkou. Takto připravené barletky vložíme do mrazáku zruba na 20 minut. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií v předehřáté troubě na 170°C asi 15–20 minut. Necháme zcela zchladnout. 

TIP: Abych docílila rovných okrajů u barletek, používám obyčejnou škrabku na brambory. :) Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí. 

Bezové želé jsem připravila podle receptu od Kuchařky ze Svatojánu – viz odkaz. 

Na citronový krém smícháme v malém kastrůlku krupicový cukr, citronovou šťávu a vejce. Pomocí metličky vše našleháme a za stálého míchání pomalu zahříváme tak dlouho, dokud nedosáhneme 85°C. Po dosažení této teploty citronový krém stáhneme z plotny, přecedíme přes sítko do vyšší nádoby a necháme zchladnout na 55°C. Jakmile dosáhneme této teploty, přidáme máslo a pomocí ponorného tyčového mixéru 10 minut mixujeme. I když se 10 minut může zdát jako dlouhá doba, opravdu se vyplatí ji dodržet. Krém je pak neskutečně jemný.

Ve stolním mixéru šleháme bílky. Jakmile jsou jemně napěněné, přisypeme k nim 25 g krupicového cukru. Mezitím zahříváme 125 g krupicového cukru s vodou na 121°C. Jakmile dosáhneme této teploty, cukrový sirup přiléváme ke šlehajícím se bílkům. Šleháme tak dlouho, až se nám vytvoří krásně lesklý meringue. Správně našlehaný meringue poznáme tak, že když otočíme metlu, vytvoří se nám na ní špička připomínající zobák papouška. :) 

Na dno barletky dáme tenkou vrstvu bezového želé. Zbývající prostor barletky zaplníme citronovým krémem, který zatřeme pomocí špachtle. Vyšlehaný meringue naplníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou Wilton č. 104 a zdobíme. Meringue opálíme pomocí flambovací pistole a postrouháme citronovou kůrou. Skladujeme v lednici. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)