pátek 28. srpna 2020

OSTRUŽINOVÉ TARTALETKY S JOGURTOVÝM MOUSSE

 Na zahrádce nám postupně dozrávají ostružiny. No a co teď s nimi? Samozřejmě nejlepší je, dát si je rovnou do pusy, ale to bych nebyla ta správná foodblogerka, abych z nich nevymyslela nějaký zajímavý dezert! Po mém hlubokém zamyšlení vznikla dokonale osvěžující tartaletka s jogurtovým mousse z ostružin. To vše v tartaletkovém korpusu z černého kakaa. No není to krása? :) 




Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g černého kakaa (Van Houten)
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g lískooříškové mouky
1 vejce
špetka soli

Jogurtové mousse

110 g ostružin
110 g řeckého tvarohu
35 g moučkového cukru
lžička vanilkového extraktu
120 ml smetany
30 ml mléka
2 lžičky práškové želatiny

Zdobení

čerstvé ostružiny

Všechny ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme z nich hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky 2–3 mm. Pomocí šablony na trojhránky vykrojíme požadovaný tvar, který klademe do ráfků. (Pokud nemáte ráfky na trojhránky, použijte ráfky na tartaletky nebo barletky.) Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli po upečení pěkně ostré hrany. Přebytečné těsto odřízneme nožem. Dno trojhránků propícháme vidličkou. Takto připravené trojhránky vložíme do mrazáku zhruba na 20 minut. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.

TIP: Abych docílila rovných okrajů u trojhránků, používám obyčejnou škrabku na brambory. :) Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí.

Ostružiny s jogurtem, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem rozmixujeme. Vše následně přecedíme přes sítko, abychom se zbavili nechtěných zrníček. Práškovou želatinu smícháme s mlékem a necháme nabobtnat. Následně ohřejeme v mikrovlnné troubě asi na 20 sekund a vmícháme do jogurtového mousse. Nakonec vyšleháme smetanu a pomocí stěrky vmícháme do mousse. Plníme do připravených korpusů až po okraj tartaletek. Chladíme alespoň dvě hodiny v lednici. Jakmile jsou tartaletky vychlazené, zdobíme čerstvými ostružinami.  

1 komentář:

  1. Nějaký recept s jogurtem už jsem hledala dávno! A toto vypadá krásně. Až budeme mít v létě doma ostružiny tak určitě vyzkouším! :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář. :)