pondělí 14. září 2020

CAKE BOWL

Letošní zadání soutěže Foodblogu roku je STREET FOOD! Člověk si samozřejmě okamžitě představí hot dog, hamburger, pizzu a další podobné laskominky. Jenže co by tohle všechno asi tak dělalo na blogu U Tytyny?! Bylo mi tedy jasné, že můj street food bude sladký. Ale co dál? Z vlastní zkušenosti vím, že když si koupím něco s sebou, mělo by to být především praktické a určitě nemělo by to všude padat ani téct. No a tak vznikla tahle CAKE BOWL = dortík v misce. Základ tvoří vanilkový krém a pistáciový financiér. Pro vyváženost chutí jsou však nezbytné i další komponenty – domácí marcipán, čokoládové sablé, pistáciové praliné a ostružiny. 


Recept


Čokoládové sablé

60 g třtinového cukru

20 g krupicového cukru

20 g invertního cukru (med)

140 g másla

25 g vajec

155 g hladké mouky

15 g kakaa

2 g jedlé sody

špetka soli


Pistáciové praliné

200 g pistácií

100 g krupicového cukru

1 g fleur de sel


Marcipán

90 g mandlové mouky

90 g moučkového cukru

1/2 bílku

lžička mandlového extraktu

(lžička medu)


Pistáciový financiér

100 g másla

60 g moučkového cukru

100 g bílků

50 g mandlové mouky

50 g hladké mouky

lžička vanilkového extraktu

65 g pistáciového praliné


Vanilkový krém

230 g mléka

50 g moučkového cukru

35 g žloutků

25 g kukuřičného škrobu

10 g másla

1/2 vanilkového lusku

350 g mascarpone


Dokončení

ostružiny

nasekané pistácie

pistáciové praliné


Nejprve si připravíme čokoládové sablé. Všechny ingredience na tyto čokoládové sušenky zpracujeme na vále. Vznikne nám hladké těsto, které dáme chladit alespoň na hodinu do lednice. Těsto po částech rozválíme na tloušťku 3 mm a pomocí čtveraté formičky 2x2 cm vykrajujeme požadované tvary. Kolečka klademe na plech vyložený silikonovou perforovanou pečící podložkou. Perforovaná podložka nám zajistí na sušence elegantní mřížku. (Samozřejmě ale není při pečení nutná a postačí nám obyčejná.) Sušenky přiklopíme druhou podložkou a dáme alespoň na 30 minut do mrazáku. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 10–15 minut. Necháme vychladnout.

Nyní si nachystáme pistáciové praliné. Oloupané pistácie vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a pražíme v předehřáté troubě na 160°C asi 15 minut. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme karamel. Krupicový cukr nasypeme na pánvičku a necháme zkaramelizovat, přidáme špetku soli. Hotový karamel nalijeme na pistácie. Necháme vychladnout. Pistácie s karamelem nalámeme a ve stolním mixéru rozmixujeme na hladkou pastu. Praliné skladujeme v uzavíratelné nádobě. 

Na marcipán smícháme mandlovou mouku, cukr, půl bílku a mandlový extrakt. Směs hněteme tak dlouho, dokud se nám nespojí ve vláčnou marcipánovou hmotu. Pokud se hmota nechce spojit a drolí se, přidáme lžičku medu. Připravený marcipán vytvarujeme do obdélníku, který je silný 2 cm, přikryjeme potravinou fóliíí a dáme ho ztuhnout na 20 minut do lednice. Po vytažení nakrájíme marcipán na kostičky 2x2 cm.

Dále je třeba upéct pistáciový financiér. Máslo rozpustíme v kastrůlku a zahříváme ho tak dlouho, dokud nemá jantarovou barvu a nezíská oříškovou vůni. Necháme vychladnout. V míse smícháme všechny ingerdience – včetně oříškového másla. Vše důkladně našleháme a nalijeme do máslem vymazané čtvercové formy 24x24 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut. Necháme vychladnout a krájíme na čtverečky 3x3 cm. 

Konečně se dostáváme k přípravě krému. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme z něj semínka a vše dáme do kastrůlku s mlékem. Mléko zahřejeme, přidáme směs cukru, kukuřičného škrobu a žloutků a přilijeme do mléka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí – vznikne nám vanilkový pudink. Vanilkový lusk vytáhneme, do pudinku vmícháme máslo a necháme vychladnout. Pudink šleháme s mascarpone. Krém plníme do cukrářského sáčku s hladkou trezírovací špičkou. 

Do připravené krabičky nyní nahodile vrstvíme jednotlivé komponenty – pistáciový financiér, pistáciové praliné, vanilkový krém, marcipán, čokoládové sablé, ostružiny a sekané pistácie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)