Letošní zadání soutěže Foodblogu roku je STREET FOOD! Člověk si samozřejmě okamžitě představí hot dog, hamburger, pizzu a další podobné laskominky. Jenže co by tohle všechno asi tak dělalo na blogu U Tytyny?! Bylo mi tedy jasné, že můj street food bude sladký. Ale co dál? Z vlastní zkušenosti vím, že když si koupím něco s sebou, mělo by to být především praktické a určitě nemělo by to všude padat ani téct. No a tak vznikla tahle CAKE BOWL = dortík v misce. Základ tvoří vanilkový krém a pistáciový financiér. Pro vyváženost chutí jsou však nezbytné i další komponenty – domácí marcipán, čokoládové sablé, pistáciové praliné a ostružiny.
Recept
Čokoládové sablé
60 g třtinového cukru
20 g krupicového cukru
20 g invertního cukru (med)
140 g másla
25 g vajec
155 g hladké mouky
15 g kakaa
2 g jedlé sody
špetka soli
Pistáciové praliné
200 g pistácií
100 g krupicového cukru
1 g fleur de sel
Marcipán
90 g mandlové mouky
90 g moučkového cukru
1/2 bílku
lžička mandlového extraktu
(lžička medu)
Pistáciový financiér
100 g másla
60 g moučkového cukru
100 g bílků
50 g mandlové mouky
50 g hladké mouky
lžička vanilkového extraktu
65 g pistáciového praliné
Vanilkový krém
230 g mléka
50 g moučkového cukru
35 g žloutků
25 g kukuřičného škrobu
10 g másla
1/2 vanilkového lusku
350 g mascarpone
Dokončení
ostružiny
nasekané pistácie
pistáciové praliné
Nejprve si připravíme čokoládové sablé. Všechny ingredience na tyto čokoládové sušenky zpracujeme na vále. Vznikne nám hladké těsto, které dáme chladit alespoň na hodinu do lednice. Těsto po částech rozválíme na tloušťku 3 mm a pomocí čtveraté formičky 2x2 cm vykrajujeme požadované tvary. Kolečka klademe na plech vyložený silikonovou perforovanou pečící podložkou. Perforovaná podložka nám zajistí na sušence elegantní mřížku. (Samozřejmě ale není při pečení nutná a postačí nám obyčejná.) Sušenky přiklopíme druhou podložkou a dáme alespoň na 30 minut do mrazáku. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 10–15 minut. Necháme vychladnout.
Nyní si nachystáme pistáciové praliné. Oloupané pistácie vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a pražíme v předehřáté troubě na 160°C asi 15 minut. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme karamel. Krupicový cukr nasypeme na pánvičku a necháme zkaramelizovat, přidáme špetku soli. Hotový karamel nalijeme na pistácie. Necháme vychladnout. Pistácie s karamelem nalámeme a ve stolním mixéru rozmixujeme na hladkou pastu. Praliné skladujeme v uzavíratelné nádobě.
Na marcipán smícháme mandlovou mouku, cukr, půl bílku a mandlový extrakt. Směs hněteme tak dlouho, dokud se nám nespojí ve vláčnou marcipánovou hmotu. Pokud se hmota nechce spojit a drolí se, přidáme lžičku medu. Připravený marcipán vytvarujeme do obdélníku, který je silný 2 cm, přikryjeme potravinou fóliíí a dáme ho ztuhnout na 20 minut do lednice. Po vytažení nakrájíme marcipán na kostičky 2x2 cm.
Dále je třeba upéct pistáciový financiér. Máslo rozpustíme v kastrůlku a zahříváme ho tak dlouho, dokud nemá jantarovou barvu a nezíská oříškovou vůni. Necháme vychladnout. V míse smícháme všechny ingerdience – včetně oříškového másla. Vše důkladně našleháme a nalijeme do máslem vymazané čtvercové formy 24x24 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut. Necháme vychladnout a krájíme na čtverečky 3x3 cm.
Konečně se dostáváme k přípravě krému. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme z něj semínka a vše dáme do kastrůlku s mlékem. Mléko zahřejeme, přidáme směs cukru, kukuřičného škrobu a žloutků a přilijeme do mléka. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí – vznikne nám vanilkový pudink. Vanilkový lusk vytáhneme, do pudinku vmícháme máslo a necháme vychladnout. Pudink šleháme s mascarpone. Krém plníme do cukrářského sáčku s hladkou trezírovací špičkou.
Do připravené krabičky nyní nahodile vrstvíme jednotlivé komponenty – pistáciový financiér, pistáciové praliné, vanilkový krém, marcipán, čokoládové sablé, ostružiny a sekané pistácie.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)