Kdo by neměl rád bábovky? Zvláště pak, když se jedná o bábovku vláčnou, nadýchanou a chuťově bezchybnou. Což tato maková bábovka s mandlemi a vanilkou bezpochyby je. A víte, co je ještě na této bábovce bez chybičky? Ta forma! Jedná se o formu Charlotte od značky Nordic Ware. Značka už má dlouholetou tradici a je originální opravdu ve všech směrech. Nejen že v roce 1960 vyvinuli vlastní nepřilnavý povrch, ale nabízí i široký sortiment krásných designových forem, které udělají i z obyčejné bábovky naprosto luxusní dezert. Když jsem dostala nabídku od Denis Henry na spolupráci, neváhala jsem ani na chvíli. Firma nabízí spoustu kvalitního kuchyňského náčiní, včetně výše zmíněných forem. Ačkoli mě lákaly ikonické tvary forem, nakonec jsem zvolila poněkud netradiční kousek. Forma je krásná a tím, že je bábovka plochá, dá se i velmi snadno nazdobit. A pokud se bojíte, že vám nepůjde vyklopit, váš strach je u forem Nordic Ware zcela zbytečný. :)
Recept
170 g moučkového cukru
105 g hladké mouky
105 g mandlové mouky
3 g prášku do pečiva
2 g soli
150 g másla
90 g medu
230 g bílků
vanilkový lusk
3 g vanilkového extraktu
150 g mletého máku
máslo na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
případně olej ve spreji
Moučkový cukr, hladkou i mandlovou mouku, prášek do pečiva a sůl smícháme v míse.
Máslo rozpouštíme v kastrolku tak dlouho, dokud nezíská "oříškovou" barvu. Kromě světle hnědé barvy bude máslo po oříšcích také vonět. Nalijeme ho okamžitě na med a dobře promícháme, aby se med rozpustil. Medové máslo přidáme do sypké směsi a zpracujeme ručním šlehačem. Nelekejte se, že výsledek bude připomínat spíše drobenku, je to v pořádku. Bílky vyšleháme do pevného sněhu, který po částech vmícháme do těsta. Vznikne nám krásně hladké těsto, do kterého na závěr pomocí stěrky přimícháme mák, semínka z vanilkového lusku a vanilkový extrakt. Těsto lijeme do 3/4 vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30-40 minut. Po dvaceti minutách bábovku přikryjeme pečicím papírem. Po vytažení necháme bábovku odpočinout asi 15 minut ve formě, poté vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Zdobíme ovocem. Skvěle se k bábovce hodí i citronová poleva.
Vypadá jako maková hora z pohádky :)
OdpovědětVymazat