úterý 20. dubna 2021

TYČINKY TWIX

Myšlenka na tvorbu tohoto dezertu sahá až do období letošních Velikonoc. Původní verze měla vypadat jako rozverně jarní Millionaire's shortbread ozdobené čokoládovými vajíčky a kandovanými květy fialek. JENŽE! Věřili byste tomu, že během Velikonoc neseženete v obchodech malá čokoládová vajíčka? Zní to až neuvěřitelně, ale opravdu tomu tak bylo! Od té doby uplynul nějaký čas a já se k myšlence máslových sušenek, karamelu a čokolády znovu vrátila. Jen místo řezů jsem zvolila tyčinky a přidala do nich navíc i křupavé burské oříšky. 






Recept


Máslové sušenky

100 g másla

55 g moučkového cukru

špetka fleur de sel

semínka ze 1/4 vanilkového lusku

125 g hladké mouky

10 g žloutků


Karamel

67 g krupicové cukru

133 g smetany

27 g másla

špetka fleur de sel


Čokoládová poleva

200 g čokolády

50 g kakaového másla


Volitelné

pražené arašídy či jiné ořechy


Všechny ingredience na máslové sušenky dáme do mísy a v kuchyňském robotu zpracujeme do hladkého těsta. Těsto vyválíme mezi dvěma kusy pečícího papíru nebo mezi silikonovými pečícími fóliemi, a to na tloušťku 0,5 cm. Sloupneme vrchní vrstvu papíru či fólie a vykrojíme požadovaný tvar (já použila formičku na éclairs). Těsto dáme alespoň na hodinu zmrazit. Troubu předehřejeme na 160°C. Tyčinky vyloupeme z plátu těsta a rozmístíme na plech vyložený pečícím papírem či fólií. Pečeme cca 25 minut. Jelikož se tyčinky v troubě mírně roztečou, ihned po upečení je potřeba znovu použít formičku a ještě za tepla upravit tvar tyčinek. Necháme vychladnout. 

Krupicový cukr necháme na pánvi zkaramelizovat. Do karamelu přidáme máslo a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Nyní do karamelu postupně přiléváme smetanu. Jakmile jsme do karamelu nalili celou smetanu, vše krátce povaříme. Karamel trochu zhoustne. Nakonec přidáme špetku fleur de sel a  přecedíme přes síto, abychom se zbavili případných cukrových hrudek. Pomocí ponorného mixéru vytvoříme emulzi. Karamel nalijeme do mísy, zakryjeme potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu a dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny. 

Karamel dáme do trezírovacího sáčku s hladkou špičkou o průměru 0,5 cm. Karamel nastříkáme na sušenky, na něj poklademe oříšky. Je potřeba pracovat rychle, jelikož karamel je trochu tekutější. (Ale věřte, že i když při přípravě budete s karamelem trochu bojovat, v tyčinkách pak tuto jeho nezbednou vlastnost oceníte.) Tyčinky dáme ztuhnout na cca 30 minut do mrazáku. 

Mezitím si připravíme polevu. Čokoládu rozpustíme s kakaovým máslem a vše důkladně promícháme. Vychlazené tyčinky přendáme na mřížku (pod kterou máme pečící papír) a políváme čokoládou. Je důležité překontrolovat, zda jsou čokoládou zalité i boční strany tyčinek. Čokoládu necháme zatuhnout. Skladujeme v chladu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)