sobota 10. dubna 2021

MRAMOROVÝ CHLEBÍČEK

 Jsou dny, kdy se vám nechce vymýšlet nic složitého, a tak si prostě upečete jednoduchý mramorový chlebíček s bohatou vrstvou oříškové čokolády, dáte nohy nahoru, popíjíte čaj a užíváte si plátek tohoto vláčného dezertu. Myslím, že i takové dny jsou potřeba!



Recept

Těsto

250 g másla
90 g moučkového cukru
90 g tmavého třtinového cukru
5 vajec
3 g soli
250 g hladké mouky
5 g kypřícího prášku do pečiva
lžička vanilkového extraktu
10 g mléka
15 g kakaa

Poleva

200 g čokolády 55%
100 g rostlinného tuku
100 g sekaných lískových oříšků

Máslo s cukry našlejáme do pěny, přidáme vejce a šleháme tak dlouho, dokud nevytvoříme krásně hladkou emulzi. Sypké ingredience smícháme a za stálého šlehání postupně přisypáváme do vaječné pěny. Nakonec přidáme vanilkový extrakt.

  Nyní si odvážíme 400 g těsta, do kterého přimícháme mléko a kakao. Světlé a tmavé těsto dáme zvlášť do cukrářských sáčků a necháme v lednici odpočívat cca 30 minut. Formu na chlebíček (20 cm) vymažeme máslem, vysypeme polohrubou moukou a začneme s mramorováním. Bílé a tmavé těsto začneme střídavě vrstvit na sebe. Tam, kde bylo naposledy bílé těsto, navrstvíme tmavé a naopak. Pokračujeme tak dlouho, dokud máme těsto. Troubu předehřejeme na 185°C a chlebíček pečeme 25 minut, poté troubu ztlumíme na 165°C a pečeme dalších 25 minut. Necháme asi 10 minut odležet, poté vyklopíme z formy, přendáme na mřížku a necháme zcela zchladnout.

Čokoládu s tukem rozpustíme v mikrovlnné troubě, přimícháme oříšky a poléváme chlebíček. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)