neděle 10. ledna 2021

PERNÍČKOVÉ TARTALETKY S VAJEČNÝM LIKÉREM

 Je statisticky dokázáno, že se jedná o nejnavštěvovanější recept na blogu! Proto jsem se rozhodla, že si perníčková tartaletka zaslouží nejen novou fotku, ale i nový design. S těmito tartaletkami jsem začínala na brněnském Restaurant day a slavily nesmírný úspěch. To byl svět ještě v pořádku. Teď je všechno naruby. Když si však upečete perníčkové tartaletky, kousek toho "normálna" se vám vrátí v podobě malého voňavého dortíčku.  :) 


Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
150 g másla
1 vejce
lžička perníkového koření

Náplň

125 ml vaječného likéru
125 ml smetany
3 žloutky
90 g kurpicového cukru
1 plátek želatiny

Veškeré ingredience na těsto zpracujeme na vále. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Po menších částech vyvalujeme do tloušťky 2-3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Ta klademe do ráfků o průměru 7 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli po upečení pěkně ostré hrany. Přebytečné těsto odřízneme nožem. Dno Tartaletek propícháme vidličkou. Takto připravené tartaletky vložíme do mrazáku zhruba na 20 minut. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem či silikonovou pečící fólií v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.

Tip: Pokud se chceme zbavit nerovných okrajů tartaletek, použijeme na jejich zarovnání škrabku na brambory. :)

Vaječný likér se smetanou nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Žloutky smícháme s cukrem. Tekutinu odstavíme z plotny, přimícháme žloutky s cukrem a vrátíme zpět na plotnu. Teplotu ztlumíme a necháme probublávat asi 2-3 minuty. Nakonec vmícháme nabobtnanou a vyždímanou želatinu. 

Tartaletky plníme po okraj. Náplň necháme zatuhnout. Sypeme kakaem, případně dozdobíme cukrářským zlatem. Skladujeme v chladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)