úterý 1. prosince 2020

RUMOVÉ CUKROVÍ

 Ráda bych vám postupně představila celkem devět druhů našeho vánočního cukroví. Osvědčené recepty, které se pečou u Tytyny doma. :) Prvním druhem je "rumové". První část se skládá z lineckého cukroví. Druhou část tvoří nepečené rumové hvězdičky. Tyto vrstvy jsou spojeny domácí rybízovou marmeládou. Pokud rumové cukroví neznáte, určitě ho vyzkoušejte. Nebudete litovat! :)


Recept


Linecké cukroví

250 g hladké mouky

140 g másla

90 g moučkého cukru

2 žloutky

šťáva z 1/2 citronu 


Rumové cukroví

500 g moučkového cukru

40 g másla

2 lžíce kakaa

1 žloutek

5 lžic rumu


Dokončení

rybízová marmeláda


Nejprve upečeme linecké. Všchny ingredience smícháme na vále a vypracujeme do hladkého těsta. (Těsto není třeba dávat odležet do druhého dne.) Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm, ze kterého vykrajujeme pomocí formiček požadované tvary. (Těsto podsypáváme hladkou moukou dle potřeby.) Vykrojené tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Necháme vychladnout.

Následuje příprava rumového cukroví. Moučkový cukr přesejeme přes síto. Přidáme máslo, kakao, žloutek a rum. Vypracujeme hladké těsto. To rozválíme na plát o tloušťce 3 mm. Rumové těsto je třeba podsypávat moučkovým cukrem. Z těsta vykrajujeme požadované tvary. Opatrně je podebereme nožem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme v chladu ztuhnout do druhého dne. 

Další den rumové a linecké spojujeme rybízovou marmeládou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)