Ráda bych vám postupně představila celkem devět druhů našeho vánočního cukroví. Osvědčené recepty, které se pečou u Tytyny doma. :) Prvním druhem je "rumové". První část se skládá z lineckého cukroví. Druhou část tvoří nepečené rumové hvězdičky. Tyto vrstvy jsou spojeny domácí rybízovou marmeládou. Pokud rumové cukroví neznáte, určitě ho vyzkoušejte. Nebudete litovat! :)
Recept
Linecké cukroví
250 g hladké mouky
140 g másla
90 g moučkého cukru
2 žloutky
šťáva z 1/2 citronu
Rumové cukroví
500 g moučkového cukru
40 g másla
2 lžíce kakaa
1 žloutek
5 lžic rumu
Dokončení
rybízová marmeláda
Nejprve upečeme linecké. Všchny ingredience smícháme na vále a vypracujeme do hladkého těsta. (Těsto není třeba dávat odležet do druhého dne.) Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm, ze kterého vykrajujeme pomocí formiček požadované tvary. (Těsto podsypáváme hladkou moukou dle potřeby.) Vykrojené tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Necháme vychladnout.
Následuje příprava rumového cukroví. Moučkový cukr přesejeme přes síto. Přidáme máslo, kakao, žloutek a rum. Vypracujeme hladké těsto. To rozválíme na plát o tloušťce 3 mm. Rumové těsto je třeba podsypávat moučkovým cukrem. Z těsta vykrajujeme požadované tvary. Opatrně je podebereme nožem, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme v chladu ztuhnout do druhého dne.
Další den rumové a linecké spojujeme rybízovou marmeládou.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)