sobota 5. prosince 2020

LINECKÉ CUKROVÍ


Linecké cukroví podle babičky Světly. Když jsem byla malá, často jsem s babičkou linecké pekla. Vždycky jsem dostala kousek těsta, které bylo jenom moje a mohla jsem z něj dělat rozličné tvary. Nejlepší ale stejně byly takové ty komínky z formiček, kterými se vykrajují středy. Do našeho lineckého dáváme spoustu citronové šťávy. Ve spojení s rybízovou marmeládou je cukroví příjemně kyselkavé. Linecké zasádně necukrujeme! :)

Recept

250 g hladké mouky
140 g másla
90 g moučkového cukru
2 žloutky
šťáva z 1/2 citronu

rybízová marmeláda

Všechny ingredience smícháme na vále a vypracujeme hladké těsta. (Těsto není třeba dávat odležet do druhého dne.) Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm, ze kterého vykrajujeme pomocí formiček požadované tvary. Těsto podsypáváme hladkou moukou dle potřeby. Vykrojené tvary klademe na plech vyložený pečícím papírem. Plech dáme před pečením na 10 minut zmrazit do mrazáku. Linecké pak bude lépe držet tvar. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Necháme vychladnout a spojujeme rybízovou marmeládou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)