neděle 29. listopadu 2020

PERNÍČKOVÉ DOMINO KOSTKY

První adventní neděle si zaslouží recept, a tak bych vám ráda představila dezert, který byl součástí mého dětství, a který mám spojený s obdobím Vánoc – perníčkové domino kostky. Tato dobrota, původem z Rakouska, se skládá ze tří vrstev – perník, pomerančové želé a marcipán. To vše je obaleno vrstvou hořké čokolády. My jsme si perníčkové domino vždy kupovali v rakouských obchodech, které máme za humny.  Při celních kontrolách na hranicích jsem se pak bála, že mi celnící mou taštičku s dobrotami (včetně domino kostek a tenkých salámků) zabaví. Nezabavili. :)

 Já si pro vás připravila domácí verzi, kterou určitě vyzkoušejte! Protože myslím, že tak dobrý dezert jste ještě nejedli! :) 


Recept

Těsto

125 g medu

30 g třtinového cukru

50 g másla

50 g čokolády 55%

1 vejce

150 g hladké mouky

6 g jedlé sody

3 g perníkového koření

špetka soli


Pomerančové želé

250 ml pomerančového pyré

50 g glukózy

30 g krupicového cukru

5 g NH pektinu

250 g krupicového cukru

4 g kyseliny citronové


Marcipán

180 g mandlové mouky

180 g moučkového cukru

1 bílek

2 lžičky mandlového extraktu


Med, cukr a máslo rozpustíme v kastrolku na kamnech. Do teplé medové hmoty vmícháme čokoládu a mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Necháme zcela vychladnout. Poté do tekutiny pomocí metličky zašleháme vejce. V míse smícháme hladkou mouku, jedlou sodu, perníkové koření a špetku soli. Sypkou směs pomocí stěrky s medovým základem. Těsto lijeme do obdélníkového ráfku o rozměrech 20x30 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10–12 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme pomerančové želé. Pomerančové pyré s glukózou zahřejeme na 40°C. Odstavíme z plotny a vmícháme směs cukru (35g) a NH pektinu. V pomerančovém pyré pektin s cukrem dobře rozmícháme a vrátíme na plotnu. Přivedeme k varu a asi minutku povaříme. Za stálého míchání postupně přisypáváme 250 g krupicového cukru. Želé zahřejeme na 106°C, odstavíme z plotny, přidáme kyselinu citronovou, promícháme a ihned lijeme na připravený perník, který jsme nechali v ráfku. Necháme ztuhnout v lednici. 

Moučkový cukr prosejeme přes síto a smícháme s mandlovou moukou. Přidáme bílek, mandlový extrakt a zpracujeme na vále v hladkou hmotu. Marcipán rozválíme do obdélníku o rozměrech 19 x 28 cm a položíme na želé. 

Dezert rozkrájíme na kostky o velikosti 3x3 cm. Namáčíme do čokolády. Po ztuhnutí čokolády uchováváme v chladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)