středa 25. listopadu 2020

PERNÍČKY LECKERLI

Perníčky Leckerli mají svůj původ ve Švýcarsku. Slovo "leckerli" znamená v překladu "malé lahůdky". Tyto malé lahůdky voní po perníkovém koření, medu, jsou plné lískových ořechů, mandlí a kandované pomerančové kůry. To vše se ukrývá pod rumovou cukrovou polevou. Jsou to takové měkké perníčky pro zimní večery. Líbí se mi na nich to, že si je můžete nakrájet na libovolně velké kousky a vypadávat je za koláč, tyčinky nebo třeba i za vánoční cukroví. :) 


Recept

na plech 40x30 cm


Těsto

215 g medu

215 g invertního cukru

12, 5 jedlé sody

10 g kypřícího prášku do pečiva

20 ml mléka

125 g žitné mouky

375 g hladké mouky

50 g žloutků

12 g perníkového koření

3 g mleté skořice

12 ml rumu

150 g mandlí

150 g lískových ořechů

300 g kandované pomerančové kůry


Poleva

350 g moučkového cukru

100 ml vody

50 ml rumu


Med a invertní cukr zahřejeme na 60°C a necháme vychladnout. Mezitím smícháme hladkou i žitnou mouku, perníkové koření a skořici, nasekané mandle, lískové ořechy a pomerančovou kůru ve velké míse. Jedlou sodu smícháme s kypřícím práškem nasypeme do vysoké sklenice a zalijeme mlékem. Reakce je poněkud bouřlivá. :) Mléko s kypřidly přidáme k sypké směsi, stejně tak i žloutky, rum a vychladlý med s invertním cukrem. Vše důkladně promícháme. Nejlépe to půjde ve stolním mixéru. Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici. 

Druhý den těsto z lednice vytáhneme, necháme mírně povolit a rozválíme mezi dvěmi archy pečícího papíru do plátu o velikosti cca 40 x 30 cm. Tloušťka plátu by měla být 1 cm. Horní vrstvu papíru sloupneme, těsto přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut. 

Mezitím, co se perníček peče, připravíme si cukrovou polevu. Moučkový cukr smícháme s vodou a zahříváme v kastrolku, dokud teplota rozvaru nedosáhne 110°C. Poté stáhneme z plotýnky, přidáme rum a vše dobře promícháme. 

Ještě horký perníček potíráme sirupem. Doporučuji udělat alespoň dvě vrstvy nátěru. Perníček necháme zcela vychladnout. Krájíme libovolné tvary o libovolné velikosti. Poleva při krájení popraská, jedná se o žádoucí efekt. :) Skladujeme v uzavíratelné sklenici. Perníčky vydrží vláčné a měkké až měsíc.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)