Perníčky Leckerli mají svůj původ ve Švýcarsku. Slovo "leckerli" znamená v překladu "malé lahůdky". Tyto malé lahůdky voní po perníkovém koření, medu, jsou plné lískových ořechů, mandlí a kandované pomerančové kůry. To vše se ukrývá pod rumovou cukrovou polevou. Jsou to takové měkké perníčky pro zimní večery. Líbí se mi na nich to, že si je můžete nakrájet na libovolně velké kousky a vypadávat je za koláč, tyčinky nebo třeba i za vánoční cukroví. :)
Recept
na plech 40x30 cm
Těsto
215 g medu
215 g invertního cukru
12, 5 jedlé sody
10 g kypřícího prášku do pečiva
20 ml mléka
125 g žitné mouky
375 g hladké mouky
50 g žloutků
12 g perníkového koření
3 g mleté skořice
12 ml rumu
150 g mandlí
150 g lískových ořechů
300 g kandované pomerančové kůry
Poleva
350 g moučkového cukru
100 ml vody
50 ml rumu
Med a invertní cukr zahřejeme na 60°C a necháme vychladnout. Mezitím smícháme hladkou i žitnou mouku, perníkové koření a skořici, nasekané mandle, lískové ořechy a pomerančovou kůru ve velké míse. Jedlou sodu smícháme s kypřícím práškem nasypeme do vysoké sklenice a zalijeme mlékem. Reakce je poněkud bouřlivá. :) Mléko s kypřidly přidáme k sypké směsi, stejně tak i žloutky, rum a vychladlý med s invertním cukrem. Vše důkladně promícháme. Nejlépe to půjde ve stolním mixéru. Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici.
Druhý den těsto z lednice vytáhneme, necháme mírně povolit a rozválíme mezi dvěmi archy pečícího papíru do plátu o velikosti cca 40 x 30 cm. Tloušťka plátu by měla být 1 cm. Horní vrstvu papíru sloupneme, těsto přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 10 minut.
Mezitím, co se perníček peče, připravíme si cukrovou polevu. Moučkový cukr smícháme s vodou a zahříváme v kastrolku, dokud teplota rozvaru nedosáhne 110°C. Poté stáhneme z plotýnky, přidáme rum a vše dobře promícháme.
Ještě horký perníček potíráme sirupem. Doporučuji udělat alespoň dvě vrstvy nátěru. Perníček necháme zcela vychladnout. Krájíme libovolné tvary o libovolné velikosti. Poleva při krájení popraská, jedná se o žádoucí efekt. :) Skladujeme v uzavíratelné sklenici. Perníčky vydrží vláčné a měkké až měsíc.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)