pondělí 12. října 2020

MEDOVNÍK

 Receptů na medovník je ohromné množství. Každý má ten svůj, který je zaručeně nejlepší. Někdo těsto vylévá na plech, jiný ho vyvaluje. I druhy krémů bývají rozličné. Já vám teď představím ten náš. Medové těsto vyléváme na plech, mažeme karamelovým krémem, sypeme rozdrobeným korpusem a zdobíme Gold čokoládou. :)






Recept


Těsto

5 vajec

400 g krupicového cukru

375 g másla

5 lžič medu

2 lžičky jedlé sody

600 g hladké mouky


Krém

 slazené kondenzované mléko

500 g másla


Zdobení

nadrobený medový korpus

gold čokoláda


Máslo, vajíčka, cukr i med šleháme v kastrůlku nad párou. Těsto šleháme tak dlouho, dokud nám směs nezhoustne, což trvá zhruba 15–20 minut. Těsto odstavíme z plotny a postupně do něj přimícháme hladkou mouku s jedlou sodou. Medové těsto rozdělíme na tři stejné části do tří plechů vyložených pečícím papírem o velikosti 40x30 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 10–15 minut. Necháme vychladnout.

Na karamelový krém budeme potřebovat jedno uvařené slazené kondenzované mléko. Vaříme ve vroucí vodě zhruba hodinu. Po půl hodině plechovku otočíme, aby mléko zkaramelizovalo rovnoměrně. Necháme vychladnout. Máslo našleháme, postupně k němu přidáváme vařené kondenzované mléko. 

Z medových plátů odřízneme okraje, které nadrobíme najemno. Jednotlivé pláty promažeme krémem – doporučuji si krém rozvážit na tři díly, ať je krém rozetřen rovnoměrně. Horní vrstvu potřeme jen lehce a posypeme nadrobeným korpusem. Necháme ztuhnout v lednici. 

Gold čokoládu rozpustíme a v silnější vrstvě rozetřeme na bublinkovou fólii. Necháme ztuhnout v lednici, poté fólii opatrně sloupneme a čokoládu nakrájíme na obdélníčky o velikosti 2x4 cm. 

Vychlazený medovník nařežeme na obdélníky o velikosti 4x10 cm. Zdobíme čokoládovou pláství a medem. Skladujeme v lednici. 

1 komentář:

  1. Ahoj, děkuji za recept, určitě vyzkouším. Můžu se jen zeptat jak pečeš těsto? Jestli všechny tři plechy najednou nebo postupně? Protože když jsem pekla např. piškotové pláty nad sebou tak to úplně nedopadlo a zase čekat to se mi taky úplně nezdá. Díky Markéta

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář. :)