sobota 26. září 2020

MARCIPÁNOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI

Stále hledáte ten správný podzimní dezert? Nehledejte! Tento marcipánový koláč s hruškami pošírovanými v bílém víně je přesně to, co hledáte. Nádherně vám provoní dům a je výborný k snídani i k odpolední kávě. :)

Recept

Pošírované hrušky

5 hrušek
150 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
šťáva z jednoho citronu
7 kusů hřebíčku
750 ml bílého vína
100 ml vody

Těsto

3 vejce
80 g cukru
185 g marcipánu
75 g másla
75 ml mléka
70 g plátků mandlí
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 prášku do pečiva
175 g hladké mouky
špetka soli
3 lžíce řeckého jogurtu
lžička mandlového extraktu


Hrušky oloupeme, stopku necháme, odstraníme jen bubáka. :)  Do kastrólku nalijeme víno, vodu, citronovou šťávu, přidáme hřebíček, krupicový cukr a rozpůlený a vyškrabaný vanilkový lusk. Hrušky vložíme do připravené lázně a vaříme 40 - 50 minut. Necháme vychladnout.

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Marcipán, máslo a mléko rozpustíme a vymícháme do hladkého krému, který přidáme do vaječné pěny. Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a mandle smícháme a přidáváme do těsta. Nakonec přidáme i jogurt a mandlový extrakt. Formu na dort (23 cm) vymažeme máslem a po obvodu vyskládáme plátky mandlí. Do formy nalijeme těsto, naskládáme hrušky a pečeme na 170°C asi 50–60 minut. V polovině pečení, koláč přikryjeme pečícím papírem. Po vytažení z trouby necháme vychladnout, poté pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)