sobota 17. října 2020

ARAŠÍDOVÉ SUŠENKY

Tyto arašídové sušenky mohou mít dvé různé, avšak stejně kvalitní varianty. Buď z nich uděláte vynikající snídaňové sušenky nebo z nich vykouzlíte dokonalý arašídový dezert! Ať už si zvolíte kteroukoli možnost, věřte mi, že ani jedné nebudete litovat! 

Recept

Těsto

30 g nepražených arašídů

200 g hladké mouky

9 g jedlé sody

4 g prášku do pečiva

210 g másla

85 g arašídového másla 

100 g třtinového cukru

55 g vajec

110 g ovesných vloček

lžička vanilkového extraktu

Krém

2 bílky

45 g krupicového cukru

200 g másla

80 g arašídového másla

Arašídové praliné 

200 g nepražených arašídů

100 g krupicového cukru


Troubu předehřejme na 160°C. Arašídy nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a pražíme asi 10–15 minut. Necháme vychladnout a nasekáme na drobno. Máslo i arašídové máslo společně s třtinovým cukrem důkladně našleháme. Přidáme vejce, vanilku, nakonec přimícháme nasekané arašídy, hladkou mouku s jedlou sodou a kypřícím práškem. Těsto dáme na 2 hodiny ztuhnout do lednice.

Těsto vyválíme mezi pečícími papíry a dáme ho chladit do mrazáku alespoň na 30 minut. Z těsta vykrajujeme požadované tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Takto přichystané sušenky dáme opět chladit do mrazáku – nejlépe přes noc. Následující den pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 8-10 minut. Necháme vychladnout.

Připravíme si arašídové praliné. Arašídy nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 160°C je zhruba 15 minut pražíme. Na pánvi svaříme cukr na karamel, který vylijeme na arašídy. Karamel necháme vychladnout, nadrtíme a ve stolním mixéru rozmixujeme na pastu. 

Bílky s cukrem šleháme nad parou do tuhého sněhu. Necháme vychladnout. Mezitím si našléháme máslo s arašídovým máslem. Postupně přidáváme vychladlý sníh. Šleháme do hladkého krému, který dáme do cukrářského sáčku se zoubkatou trazírovací špičkou.

Arašídové sušenky spárujeme, aby se velikostně shodovaly. Krémem uděláme na sušence obvodové kolečko, doprostřed stříkneme praliné a vše přiklopíme druhou částí sušenky. Skladujeme v lednici v uzavíratelné nádobě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)