Recept
Těsto
30 g nepražených arašídů
200 g hladké mouky
9 g jedlé sody
4 g prášku do pečiva
210 g másla
85 g arašídového másla
100 g třtinového cukru
55 g vajec
110 g ovesných vloček
lžička vanilkového extraktu
Krém
2 bílky
45 g krupicového cukru
200 g másla
80 g arašídového másla
Arašídové praliné
200 g nepražených arašídů
100 g krupicového cukru
Troubu předehřejme na 160°C. Arašídy nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a pražíme asi 10–15 minut. Necháme vychladnout a nasekáme na drobno. Máslo i arašídové máslo společně s třtinovým cukrem důkladně našleháme. Přidáme vejce, vanilku, nakonec přimícháme nasekané arašídy, hladkou mouku s jedlou sodou a kypřícím práškem. Těsto dáme na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
Těsto vyválíme mezi pečícími papíry a dáme ho chladit do mrazáku alespoň na 30 minut. Z těsta vykrajujeme požadované tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Takto přichystané sušenky dáme opět chladit do mrazáku – nejlépe přes noc. Následující den pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 8-10 minut. Necháme vychladnout.
Připravíme si arašídové praliné. Arašídy nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 160°C je zhruba 15 minut pražíme. Na pánvi svaříme cukr na karamel, který vylijeme na arašídy. Karamel necháme vychladnout, nadrtíme a ve stolním mixéru rozmixujeme na pastu.
Bílky s cukrem šleháme nad parou do tuhého sněhu. Necháme vychladnout. Mezitím si našléháme máslo s arašídovým máslem. Postupně přidáváme vychladlý sníh. Šleháme do hladkého krému, který dáme do cukrářského sáčku se zoubkatou trazírovací špičkou.
Arašídové sušenky spárujeme, aby se velikostně shodovaly. Krémem uděláme na sušence obvodové kolečko, doprostřed stříkneme praliné a vše přiklopíme druhou částí sušenky. Skladujeme v lednici v uzavíratelné nádobě.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)