úterý 14. července 2020

VANILKOVÉ TROJHRÁNKY S ANGREŠTEM

Angrešt jsem naposledy měla snad v pěti letech. Vzpomínám si, jak jsem ho tenkrát trhala z keře na zahradě a maminka mě pobízela, abych angrešt ochutnala. Mně se do toho ale příliš nechtělo, protože byl "chlupatý". A právě pro tu chlupatost se angreštu říká srstka obecná. Tento název jsem slyšela poprvé teprve nedávno. Vůbec jsem ho neznala. V rámci názvosloví však zůstanu raději u angreštu, protože vanilkové trojhránky se srstkou... uznejte sami... :D 
Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g kakaa holandského typu
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
špetka soli

Angreštový rozvar s vanilkou

600 g angreštu
150 ml vody
vanilkový lusk
250 g želírovacího cukru Dr. Oetker 2:1

Panna cotta

250 ml smetany
1 vanilkový lusk
20 g krupicového cukru
25 ml vody
 lžička práškové želatiny


Všechny ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme z nich hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky 2–3 mm. Pomocí šablony na trojhránky vykrojíme požadovaný tvar, který klademe do ráfků. (Pokud nemáte ráfky na trojhránky, použijte ráfky na tartaletky nebo barletky.) Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli po upečení pěkně ostré hrany. Přebytečné těsto odřízneme nožem. Dno trojhránků propícháme vidličkou. Takto připravené trojhránky vložíme do mrazáku zhruba na 20 minut. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.

TIP: Abych docílila rovných okrajů u trojhránků, používám obyčejnou škrabku na brambory. :) Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí.


Angrešt očistíme a bobule překrojíme na polovinu. Dáme do hrnce s vodou a vanilkovým luskem a necháme povařit asi 20 minut. Poté přidáme cukr a vaříme zhruba tři čtyři minuty, dokud angrešt nezačne želírovat. Nalijeme do připravených sklenic, zavřeme, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.
Zavařeninou potřeme dno trojhránků a pustílme se do výroby panna cotty.

Želatinu smícháme s bezovým sirupem a necháme nabobtnat. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něj semínka. Vše přidáme do kastrólku se smetanou a krupicovým cukrem. Smetanu přivedeme k varu, následně stáhneme z plotny a vmícháme do ní želatinu. Vyndáme vanilkový lusk a  necháme vychladnout. Smetanu občas promícháme, aby se nám na povrchu nevytvořil škraloup. Jakmile je smetana vlažná, plníme do připravených trojhránků až po okraj. Necháme ztuhnout v lednici alespoň 2–3 hodiny. Dozdobíme čerstvým angreštem a podáváme.

2 komentáře:

  1. Tento Váš recept je úžasný,zrovna bude dozravat angrešt a určitě vyzkouším 👍😊

    OdpovědětVymazat
  2. Delala jsem do formiček na tartaletky a bylo to výborné 😊👍

    OdpovědětVymazat

Děkuji za milý komentář. :)