úterý 7. července 2020

ŠPALDOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM

Pokud máte možnost, pořiďte si na zahradu jeden dva keříky rybízu! Je to k nezaplacení – doslova. :)
V létě si pak z toho kyselkavého ovoce můžete připravovat nejednu laskominku! Rybízovou marmeládu, rybízovo–jahodové chutney, rybízový sorbet nebo tento dokonalý špaldový koláč s rybízem!
Recept

Těsto

350 g špaldové mouky
120 g třtinového cukru
špetka soli
lžička mleté skořice
lžička prášku do pečiva
150 g studeného másla

Náplň

400 g rybízu
2 lžíce kukuřičného škrobu
80 g třtinového cukru
1/2 vanilkového lusku (lze vynechat)
vejce
2 lžíce medu
350 g krémového sýru Philadelphia


Na vále smícháme špaldovou mouku, cukr, sůl, skořici a prášek do pečiva. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a rychle ho do sypké směsi zapracujeme. Těsto bude sypké a bude připomínat spíše drobenku. Přesně tak má ale vypadat. :) Těsto si rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu těsta vymačkáme do koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 26 cm. Druhou polovinu odložíme stranou.
Korpus je nutné předpéct v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. 
Mezitím si přichystáme náplň. Cukr, med, vejce a semínka z poloviny vanilkového lusku přidáme ke krémovému sýru a vše důkladně promícháme. Náplň nalijeme na předpečený korpus. 
Aby se kuličky červeného rybízu nepropadly na dno koláče, obalíme je v kukuřičném škrobu a posypeme jimi celý povrch koláče. Na závěr vše podrobíme druhou polovinou těsta a dáme péct. Tentokrát na 30–35 minut. Koláč necháme chladnout hodinu při pokojové teplotě, poté koláč přendáme do lednice, kde ho necháme tuhnout alespoň další dvě hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)