pondělí 29. června 2020

CHOUX S ČERNÝM RYBÍZEM


Recept

Krusta

75 g másla
92 g hladké mouky
92 g třtinového cukru
4 g bílého prachového barviva

Těsto

125 ml mléka
125 ml vody
3 g soli
110 g másla
150 g hladké mouky
200 g vajec (pokojová teplota)

Namelaka

5 g práškové želatiny
25 ml studené vody
370 g Ruby
200 g pyré z černého rybízu
400 g smetany

Černý rybíz s rumem

1 kg černého rybízu - může být i mražený - případně lze použít i rybízové pyré
750 g krupicového cukru
100 ml rumu
lžička vanilkového cukru
1/2 lžičky skořice

Zdobení

lyofilizovaný černý rybíz


Den předem si nachystáme krém namelaka.
Želatinu smícháme s vodou a necháme nabobtnat. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě.
Pyré vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Poté v černorybízovém pyré rozpustíme želatinu a nalijeme na rozpuštěnou čokoládu. Pomocí tyčového mixéru vytváříme emulzi. Jakmile je vše propojené, za stálého mixování postupně přiléváme studenou smetanu. Poté namelaku vlijeme do mělké nádoby, zakryjeme potravinovou fólií a necháme 24 hodin odpočívat v lednici.

Následuje příprava náplně do choux, kterou tvoří černý rybíz s rumem.
Rybíz očistíme, prosypeme cukrem a pořádně promícháme. Necháme asi 6 minut povařit. Odstavíme z plotny, přimícháme rum, vanilkový cukr a skořici. Plníme do skleniček.

Nyní si připravíme krustu. Na vále smícháme mouku, třtinový cukr, máslo a prachovou bílou barvu. Těsto vyválíme mezi dvěma pečícími papíry na tloušťku 0,5 cm a dáme chladit do mrazáku alespoň
 na 30 minut.

Zatímco krusta tuhne, pustíme se do přípravy odpalovaného těsta.
Mléko, vodu, máslo a sůl zahříváme v kastrůlku na kamnech. V momentě, kdy tekutina začíná vřít, stáhneme z plotny a přimícháváme hladkou mouku. Vrátíme zpět na kamna a začneme odpalovat těsto. Na stěnách kastrůlku by měla být "přilepená" tenká vrstva a samotné těsto by mělo tvořit kouli.
Vajíčka přidáváme postupně - buď ručně nebo můžeme využít pomoci stolního šlehače.
Těsto necháme hodinu odležet při pokojové teplotě.

Těsto naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trezírovací špičkou o průměru 1 cm. Na plech vyložený pečícím papírem či silikonovou fóliíí stříkáme bochánky o velikosti asi 3 cm.
Krustu vytáhneme z mrazáku a vykrojíme z ní kolečka o velikosti 5 cm, která položíme na bochánky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Poté troubu ztlumíme na 160°C, pootevřeme a bochánky necháme ještě 10 minut sušit. Vytáhneme a necháme zchladnout.

Sestavení dezertu je jednoduché.
Do trezírovacího sáčku se zoubkatou špičkou dáme krém namelaka. Jednu třetinu bochánku opatrně seřízneme, prostor v bochánku vyplníme krémem a do něj vstříkneme černý rybíz s rumem.
Nyní choux ozdobíme krémem, stejným způsobem jako bychom zdobili cupcake. Posypeme rozmixovaným lyofilizovaným černým rybízem. Špičku krému zakryjeme seřízlou částí bochánku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)