pondělí 25. května 2020

MANDLOVÝ TROJHRÁNEK S REBARBOROU

Rebarbora!
 Toto slovo u nás bylo v poslední době skloňováno velmi často. Proč? Protože tato zelenina byla zcela nesehnatelným zbožím.  A tak zatímco si všichni foodblogeři vesele pekli rebarborové koláče, Tytyna pečlivě sledovala všechny obchody a trhy v okolí. A pak, když už to nikdo nečekal, to přišlo! Vstoupila jsem do obchodu a byla tam! Na pultu ležely poslední tři svazky rebarbory! Osud rebarbory byl zpečetěn! Věděla jsem přesně, co z ní upeču! Mandlový krém, rebarborová náplň s vodou z pomerančových květů, nahoře nakládaná rebarbora v jahodovém sirupu, maliny a plátky mandlí! To všechno v čokoládové tartaletce. Příprava receptu mi sice zabrala dva dny, ale ta chuť mi to všechno stonásobně vynahradila! :)


Recept

8 kusů

Těsto

230 g hladké mouky
20 g kakaa holandského typu
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
špetka soli

Jahodový sirup

200 g jahod
20 g moučkového cukru

Pomerančový sirup

100 ml vody
50 g krupicového cukru
5 ml vody z pomerančových květů

Nakládaná rebarbora

300 g rebarbory
150 ml pomerančového sirupu
75 ml jahodového sirupu

Rebarborová pasta

300 g rebarbory
30 g krupicového cukru
5 ml vody z pomerančových květů

Mandlový krém

53 g másla
53 g moučkového sirupu
53 g mandlové mouky
5 g sušené smetany
22 g vajec
10 ml rumu

Zdobení

čerstvé maliny
mandlové plátky
moučkový cukr

Recept je třeba si rozvrhnout do dvou dnů.

První den začneme přípravou jahodového sirupu. Jahody očistíme a odšťavníme. Jahodový džus nalijeme do kastrólku a přidáme moučkový cukr. Teplotu udržujeme na 60°C a ohříváme 2 hodiny. Po uplynutí této doby se nám přebytečná voda odpaří a vznikne krásně hustý sirup. Necháme vychladnout a dáme na chvíli stranou.

Na pomerančový sirup vodu s cukrem přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme vychladnout. Poté do cukrového rozvaru přidáme vodu z pomerančových květů a dáme na chvíli stranou.

Nyní si nakrájíme rebarboru na proužky silné 0,5 cm. Smícháme pomerančový sirup s jahodovým a důkladně promícháme s nakrájenou rebarborou. Dáme na 24 hodin do lednice.

Všechny ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme z nich hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky 2–3 mm. Pomocí šablony na trojhránky vykrojíme požadovaný tvar, který klademe do ráfků. (Pokud nemáte ráfky na trojhránky, použijte ráfky na tartaletky nebo barletky.) Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli po upečení pěkně ostré hrany. Přebytečné těsto odřízneme nožem. Dno trojhránků propícháme vidličkou. Takto připravené trojhránky vložíme do mrazáku zhruba na 20 minut. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.

TIP: Abych docílila rovných okrajů u trojhránků, používám obyčejnou škrabku na brambory. :) Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí.

Druhý den si připravíme rebarborovou pastu. Rebarboru nakrájíme na proužky a přidáme cukr. Zahříváme na středním plameni asi půl hodiny. Rebarbora se rozvaří a vznikne nám rebarborová pasta. Necháme ji vychladnout a přidáme vodu z pomerančových květů.

Na mandlový krém našleháme máslo s cukrem, přidáme mandlovou mouku, vejce a rum.

Dno trojhránků potřeme tenkou vrstvou mandlového krému. Druhou vrstvu bude tvořit rebarborová pasta, na kterou přijde další vrstva mandlového krému. Nakládanou rebarboru přecedíme a rozprostřeme ji po celé ploše trojhránku. Na rebarboru ještě rozmístíme přepůlené maliny a vše posypeme mandlovými plátky. Takto naplněné trojhránky vrátíme do ráfků a pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20–25 minut. Necháme vychladnout a lehce poprášíme moučkovým cukrem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)