Ten kdo má rád kávu a ochutnal tyto sušenky, ten se po nich mohl utlouct. Asi nikoho nepřekvapí, že u nás sušenky začaly mizet rovnou z plechu. A co je na nich tak dobrého? Celozrnnost těchto sušenek vyvažuje velká dávka čokoládových peciček a kávová poleva. Navíc jsem pyšná i na jejich tvar, kterým sušenky tak trochu vybočují z řady všech jejich kulatých příbuzných. :)
Recept
50 ml mléka
1 vejce
lžička vanilkového extraktu
250 g celozrnné pšeničné mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
lžíce rozpustné kávy
100 g másla
100 g čokoládových pecek
Poleva
3–4 lžíce moučkového cukru
1–2 lžíce horké vody
lžička rozpustné kávy
Mléko, vejce a vanilku promícháme metličkou. Mouku, prášek do pečiva a rozpustnou kávu promícháme, vysypeme na vál, přidáme máslo nakrájené na kostičky a propracujeme. Do směsi postupně přiléváme tekutinu – dle potřeby. Těsto by se nemělo příliš lepit, proto tekutinu přidávejte postupně. Nakonec do těsta zapracujeme čokoládové pecky.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
Nyní si připravíme polevu. Moučkový cukr přesejeme a promícháme s rozpustnou kávou, přidáme horkou vodu dle potřeby a vymícháme do hladké a lesklé polevy. Plníme do cukrářského sáčku a sušenky ozdobíme. Polevu necháme zaschnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)