čtvrtek 12. září 2019

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S RUMEM

Švestkový koláč už neodmyslitelně patří k Tytyně. Jedná se o jeden z prvních receptů na blogu a váže se k němu také poutavý příběh: S mou nejlepší kamarádkou jsme za našich středoškolských let rády chodily do kavárny U Černého psa. Měli tam hustou italskou čokoládu a my si u ní povídaly o všech starostech světa. Jedno deštivé podzimní odpoledne nám k této čokoládě nabídla slečna kavárnice nový koláč. Vím, že jsme ho ani nechtěly, ale donesla nám ho. Taková tmavá buchta, řekly jsme si. Po první lžičce jsme však litovaly svých slov! V té "buchtě" se totiž skrývalo spoustu čokolády, skořice a švestek v rumu. Chtěla jsem ho jíst ráno, v poledne i večer, a tak jsem si odnesla na tento výborný koláč recept. Kavárna sice už neexistuje, ale koláč peču pořád. :)




Recept

120 g sušených švestek
80 ml dobrého rumu
150 g hořké čokolády 55%
20 g holandského kakaa
85 g + 85 g tmavého třtinového cukru
50 g másla
100 ml vody
4 bílky
80 g hladké mouky
lžička skořice

Hodinu před přípravou si nakrájíme sušené švestky na čtvrtky a namočíme do rumu.
Jakmile švestky dostatečně nasákly alkohol, začneme s přípravou koláče. V kastrolku smícháme čokoládu, kakao, první část třtinového cukru, máslo a vodu. Vše zahříváme a mícháme tak dlouho, až získáme hladkou čokoládovou směs. Necháme vychladnout.
V míse vyšleháme bílky do tuhého sněhu, následně přisypeme druhou polovinu cukru. Mouku smícháme se skořicí a přidáme k bílkům. Nyní přilijeme čokoládovou směs a důkladně promícháme. Nakonec přecedíme švestky a přebytečný alkohol přimícháme do těsta.
Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozprostřeme švestky.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 50 minut. Necháme vychladnout, posypeme kakaem a podáváme se šlehačkou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)