středa 28. srpna 2019

INDIÁNCI S KARDAMOMEM

Jako malá Tytynka jsem neměla ani ponětí o makronkách, věnečku Paris Brest, tartaletce ani o éclairs. Proto jsem byla nadšená, když jsem šla s babičkou do cukrárny a odcházely jsme z ní s krabicí, do které nám paní za pultem naskládala brambůrky, větrníky, laskonky nebo dortík s kouzelným jménem Pohádka. Jak jsme si pak u babičky všichni pochutnávali! Ono to totiž před dvaceti lety přeci jen v těch cukrárnách chutnalo podstatně jinak než dneska. Co si budem...
Indiánky jsem také párkrát ochutnala, ale nikdy nepatřili k mým velkým oblíbencům. Kdyby však měli už tenkrát indiánky se špetkou kardamomu a podávali je na čokoládové sušence s pomerančem, to bych si je dávala asi pořád. :) 


 Recept

Těsto

20 sušenek

50 g másla
50 g krupicového cukru
vejce
1/2 lžičky vanilkové pasty
kůra z 1/2 pomeranče
75 g hladké mouky
15 g kakaa holandského typu

Meringue

1/2 lžička smetany
280 g krupicového cukru
120 g bílků
1/2 lžičky mletého kardamomu

Poleva

100 g čokolády 70%
1/2 lžičky pomerančového extraktu
lžička slunečnicového oleje

Zdobení

nasekané pistácie
sušené okvětní lístky růže


Nejprve si připravíme čokoládové sušenky. Všechny ingredience zpracujeme na vále do hladkého těsta. Dáme chladit alespoň na hodinu do lednice. Těsto vytáhneme a opravdu po malých kouscích rozvalujeme na pomoučněném vále na tloušťku 3 mm. Vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm. Klademe na plech vyložený perforovanou silikonovou pečící podložkou nebo pečícím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Necháme vychladnout.

Nyní si připravíme meringue. Bílky, cukr a smetanu smícháme v menším kastrolku.
Vše šleháme nad párou do té doby, dokud se nám na metlách nezačnou dělat měkké špičky (vypadá to jako zobák od papouška :D). Přidáme špetku kardamomu, krátce prošleháme a plníme do cukrářského sáčku s rovnou trezírovací špičkou s průměrem otvoru 2 cm.

Na sušenku stříkáme pusinky, necháme zaschnout.
Mezitím si nachystáme polevu. Čokoládu rozehřejeme, přidáme extrakt a slunečnicový olej a vše důkladně promícháme. Indiánky namáčíme do čokolády 0,5 cm od okraje. Posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme růžovými okvětními lístky. Podáváme ihned, skladujeme v lednici max. dva dny.

1 komentář:

Děkuji za milý komentář. :)