Recept na tyto tartaletky je stejně starý jako můj blog - pět let. Je neuvěřitelné, že to tak rychle letí!
Pekla jsem je tenkrát pro časopis F.O.O.D. Šla jsem si pak pro jeden výtisk do naší trafiky a paní mi hned hlásila, že už to četla! A tak jsem si koupila ohmataný a přečtený časopis a celá spokojená šla domů. :D
Od té doby uplynulo spoustu času, a jak to tak bývá, změnil se nejen blog a Tytyna, ale i tartaletky.
Vše samozřejmě směrem k lepšímu! Blog je teď elegantní, čistý a jednoduchý, Tytyna si už nebarví vlasy a tartaletky jsou teď přímo dokonalé. :)
Recept
Těsto
230 g hladké mouky
20 g kakaa holandského typu
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Malinový gel
135 g mražených nebo čerstvých malin
60 g krupicového cukru
3 g NH pektinu
Pistáciový krém
70 g bílé čokolády
40 g pistáciového praliné nebo jemně nasekaných pistácií
80 g krupicového cukru
2 bílky
lžička mandlového extraktu (důležitá!)
180 ml smetany
Zdobení
čerstvé maliny
hrubě nasekané pistácie
Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočívat alespoň hodinu v lednici. Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 7 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli rovné dno a přebytky těsta odřízneme nožem. Tartaletky klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící silikonovou fólií. Dno tartaletek propícháme vidličkou a dáme na chvíli mrazit – cca 10 minut.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
Pomocí škrabky na brambory zarovnáme nežádoucí nerovnosti tartaletek.
Nyní si připravíme malinový gel. Maliny rozmačkáme a dáme do kastrolku. Cukr smícháme s pektinem a přidáme do malinového pyré při 40°C. Vše vaříme tak dlouho, dokud teplota nedosáhne 103°C. Necháme vychladnout a dáme alespoň na hodinu do lednice. Před použitím stačí gel rozmíchat a změkčit stěrkou.
Do kastrolku dáme krupicový cukr, bílky a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí.
Ještě do teplých bílků přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu a pistáciové praliné/nasekané pistácie.
Dáme vychladnout. Mezitím si vyšleháme smetanu, kterou pomocí stěrky vmícháme do vychlazené pistáciové směsi. Na závěr přidáme lžičku mandlového extraktu a důkladně promícháme.
Krém si naplníme do cukrářského sáčku.
Na dno tartaletek naneseme vrstvičku malinového gelu, který rozetřeme až do krajů. Zbylý prostor tartaletek naplníme pistáciovým krémem až po okraj a necháme ztuhnout.
Zdobíme nasekanými pistáciemi a čerstvými malinami.
Dobrý den, máte moc hezký blog. Láká mě vyzkoušet všechny Vaše recepty. Včera jsem pekla tyto tartaletky, košíčky jsou krásné, s těstem se dobře pracuje. Jenom zůstaly i po naplnění krémem a odležení hodně tvrdé. Mají být v tomto receptu tvrdé? Děkuji a přeji příjemný den.
OdpovědětVymazatprosím kolik ks tartaletek z tohoto receptu uděláte?
OdpovědětVymazat