pátek 9. srpna 2019

PISTÁCIOVÉ TARTALETKY S MALINAMI

Recept na tyto tartaletky je stejně starý jako můj blog - pět let. Je neuvěřitelné, že to tak rychle letí! 
Pekla jsem je tenkrát pro časopis F.O.O.D. Šla jsem si pak pro jeden výtisk do naší trafiky a paní mi hned hlásila, že už to četla! A tak jsem si koupila ohmataný a přečtený časopis a celá spokojená šla domů. :D
Od té doby uplynulo spoustu času, a jak to tak bývá, změnil se nejen blog a Tytyna, ale i tartaletky.
Vše samozřejmě směrem k lepšímu! Blog je teď elegantní, čistý a jednoduchý, Tytyna si už nebarví vlasy a tartaletky jsou teď přímo dokonalé. :) 




Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g kakaa holandského typu
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Malinový gel

135 g mražených nebo čerstvých malin
60 g krupicového cukru
3 g NH pektinu

Pistáciový krém

70 g bílé čokolády
40 g pistáciového praliné nebo jemně nasekaných pistácií
80 g krupicového cukru
2 bílky
lžička mandlového extraktu (důležitá!)
180 ml smetany

Zdobení

čerstvé maliny
hrubě nasekané pistácie


Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočívat alespoň hodinu v lednici.  Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 7 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli rovné dno a přebytky těsta odřízneme nožem. Tartaletky klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící silikonovou fólií. Dno tartaletek propícháme vidličkou a dáme na chvíli mrazit – cca 10 minut.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
Pomocí škrabky na brambory zarovnáme nežádoucí nerovnosti tartaletek.

Nyní si připravíme malinový gel. Maliny rozmačkáme a dáme do kastrolku. Cukr smícháme s pektinem a přidáme do malinového pyré při 40°C. Vše vaříme tak dlouho, dokud teplota nedosáhne 103°C. Necháme vychladnout a dáme alespoň na hodinu do lednice. Před použitím stačí gel rozmíchat a změkčit stěrkou. 

Do kastrolku dáme krupicový cukr, bílky a šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. 
Ještě do teplých bílků přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu a pistáciové praliné/nasekané pistácie.
Dáme vychladnout. Mezitím si vyšleháme smetanu, kterou pomocí stěrky vmícháme do vychlazené pistáciové směsi. Na závěr přidáme lžičku mandlového extraktu a důkladně promícháme. 
Krém si naplníme do cukrářského sáčku. 

Na dno tartaletek naneseme vrstvičku malinového gelu, který rozetřeme až do krajů.  Zbylý prostor tartaletek naplníme pistáciovým krémem až po okraj a necháme ztuhnout.
Zdobíme nasekanými pistáciemi a čerstvými malinami. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)