Už to bude pár let, co jsem navštívila svůj první cukrářský kurz. Kromě čokoládových pralinek nás učili i cookies. Jako dnes vidím, jak nám velmi důrazně kladli na srdce, aby sušenky byly co největší
a div mě nehubovali, že je dělám moc malé a úhledné. Mně se tyto pokyny vnitřně příčily a tehdy jsem se zapřísáhla, že žádné nevzhledné placky nikdy dělat nebudu. A tento slib jsem také dodržela!
Vždyť sušenka přece neznamená placka přes celý talíř! No ne? :)
a div mě nehubovali, že je dělám moc malé a úhledné. Mně se tyto pokyny vnitřně příčily a tehdy jsem se zapřísáhla, že žádné nevzhledné placky nikdy dělat nebudu. A tento slib jsem také dodržela!
Vždyť sušenka přece neznamená placka přes celý talíř! No ne? :)
Recept
300 g másla
200 g tmavého třtinového cukru
30 g medu
2 vejce
200 g rozpuštěné čokolády (55%)
6 g kypřícího prášku do pečiva
450 g hladké mouky
lžička vanilkového extraktu
Čokoládu rozpouštíme po půl minutě v mikrovlnné troubě, vždy promícháme. Necháme vychladnout. Máslo, cukr a med důkladně vyšleháme. Přidáme vajíčka a opět prošleháme. V míse promícháme mouku s kypřícím práškem a postupně, za stálého šlehání na nízkém stupni, sypeme do mísy.
Na závěr přidáme lžičku vanilkového extraktu.
Jakmile se všechny ingredience spojí, dáme těsto do cukrářského sáčku se zoubkatou trezírovací špičkou. Na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií stříkáme věnečky. Abychom docílili stejné velikosti, je dobré dát pod papír šablonu na makronky.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 10-15 minut.
Necháme vychladnout a skladujeme v uzavíratelné nádobě.
Sušenky dělám moc ráda, tak děkuji za tip. Ráda vyzkouším :)
OdpovědětVymazat