Nejsem zrovna z těch, co vypijí několik šálků kávy denně. Vlastně nevypiji ani jeden šálek za den. Když už kávový nápoj, tak leda kapučíno, latté a jim podobné jemné varianty kávy.
Ovšem pokud jde o kávovou příchuť, tak tu můžu vždycky a ve všem! Tuto vášeň mám už od mala, kdy jsem se dožadovala kávových dortů k narozeninám. Dokonce si myslím, že jsem ji zdědila po tatínkovi, který bez Kofily nedá ani ránu! :D
Tyto trojhránky jsou však úplně jiná liga a Kofila se s nimi nemůže vůbec měřit! Ještě aby! Inspirací mi byl totiž sám Pierre Hermé! :)
Recept
Těsto
230 g hladké mouky
20 g kakaa holandského typu
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
vejce
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
Kávová šlehačka
3 plátky želatiny
500 ml smetany
20 g mleté kávy
15 g krupicového cukru
Kávová ganache
200 g bílé čokolády
140 ml smetany
10 g mleté kávy
Silná káva
150 ml horké vody
40 g mleté kávy
Kávový sirup
60 ml vody
60 g krupicového cukru
100 ml silné kávy
Zdobení
cukrářské piškoty
zrnka kávy
Formičky na trojhránky
Vykrajovátko na trojhránky
Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočívat alespoň hodinu v lednici.
Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky asi 3 mm a děláme požadované tvary pomocí vykrajovače na trojhránky. Těsto klademe do trojhránku a důkladně vymačkáme do krajů, přebytky odřízneme nožem. Trojhránky dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící silikonovou fólií. Dno trojhránků propícháme vidličkou a dáme na chvíli zmrazit - cca 10 minut.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
Pomocí škrabky na brambory zarovnáme nežádoucí nerovnosti tartaletek.
Smetanu, kávu a cukr přivedeme k varu. Povaříme dvě minuty a přecedíme.
Nabobtnanou želatinu vyždímáme a vmícháme do horké šlehačky.
Dáme chladit do lednice alespoň na dvě hodiny.
Bílou čokoládu se smetanou a kávou necháme rozpustit v mikrovlnné troubě. Po půl minutě vždy promícháme. Ohříváme tak dlouho dokud nemáme hladkou a lesklou čokoládovou směs. Necháme vychladnout.
Nyní si připravíme silnou kávu. Necháme louhovat tři minuty, přecedíme.
Cukr s vodou přivedeme k varu. Přidáme silnou kávu, promícháme a necháme vychladnout.
Nalijeme do rozprašovače.
Na dno trojhránků naneseme tenkou vrstvu kávové ganache.
Cukrářské piškoty nakrájíme pilkovým nožem na tenké plátky, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pošplícháme kávový sirupem. Nasáklé piškoty položíme do trojhránků a zbylý prostor zalijeme kávovou ganache až po okraj.
Chladíme v lednici alespoň dvě hodiny.
Z lednice vyndáme kávovou šlehačku, kterou vyšleháme. Dáme do cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou a zdobíme trojhránky.
Na závěr můžeme dozdobit kávovými zrny. Trojhránky dáme přes noc chladit do lednice.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)