pondělí 8. července 2019

VANILKOVÁ TARTALETKA S OVOCEM

Snaha zaujmout vizuálně a především chuťově vede u dezertů velmi často k velkému pokušení. To pokušení, kterému v 99% člověk podlehne, spočívá v tom, že se na dezertu objeví vše, co mu zrovna příjde pod ruku. Aby foodbloger získal co nejvíce obdivovatelů, může dojít i k tomu, že bude často kombinovat velmi divoké chutě, což kolikrát není úplně dobrý nápad... Přitom stačí dvě obyčejné věci – ovoce a vanilka. :)




Recept

Těsto

250 g hladké mouky
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Krém

400 ml mléka
vanilkový lusk
4 žloutky
40 g krupicového cukru
30 g kukuřičného škrobu
25 g másla

Zdobení

oblíbené ovoce


Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočívat alespoň hodinu v lednici.
Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 7 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů a přebytky odřízneme nožem. Tartaletky klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící silikonovou fólií. Dno tartaletek propícháme vidličkou a dáme na chvíli zmrazit – cca 10 minut.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
Pomocí škrabky na brambory zarovnáme nežádoucí nerovnosti tartaletek.

Nyní si připravíme vanilkový "créme patissiére".
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka seškrábneme nožem a vše vložíme do kastrůlku s mlékem. Přivedeme k varu, stáhneme z plotny, zakryjeme pokličkou a takto necháme vanilku louhovat asi 20 minut.
Po této době vyndáme vanilkový lusk a mléko opět přivedeme k varu. Smícháme žloutky, cukr, škrob a přidáme pár lžic mléka z kastrůlku.
Mléko stáhneme z plotýnky a za stálého míchání do něj přilijeme žloutkovou směs. Na středním stupni mícháme krém do zhoustnutí.  Jakmile je krém dostatečné hustý, přepasírujeme ho ještě přes sítko.Necháme 10 minut vychladnou, občas promícháme, aby se na krému nevytvořil škraloup. Vmícháme máslo. Vlažným krémem plníme tartalatky a zdobíme ovocem.

1 komentář:

Děkuji za milý komentář. :)