sobota 20. dubna 2019

PERNÍČKY PLNĚNÉ POVIDLY

I když jsem zvolila formičku velikonočního vajíčka, recept je zcela univerzální a tím pádem je úplně jedno jestli perníčkům budete říkat velikonoční nebo vánoční. U nás se s ní v každé roční době. 
Asi je zbytečné dodávat, jak krásně tyto perníčky voní! To je totiž jasné už z fotky!
Navíc jsou plněné domácími povidly! A je to opravdová delikatesa!
No a pokud byste chtěli hodně zhřešit, doporučuji perníčky namočit do hořké čokolády!




Recept

4 vejce
400 g moučkového cukru
600 g hladké mouky
8 lžic medu
2 lžíce perníkového koření
lžička sody
půl kypřícího prášku do perníku

švestková povidla (nejlépe domácí)
jedlá krajka
cukrářské lepidlo

další varianta - rozpuštěná čokoláda

Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto.

Těsto po částech vyválíme na tloušťku asi 4 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3 cm.
Kolečka dáváme na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií. Doporučuji zachovat alespoň 0,5 cm rozestupy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut.
Necháme vychladnout.

Perníčky spojíme povidly a necháme ztuhnout.
Mezitím si podle návodu připravíme jedlou krajku. Rozetřeme do formy a pečeme na 80°C  asi 15-20 minut. Necháme vychladnout a poté z krajky vystřihujeme libovolné tvary, kterými zdobíme perníčky.
Aby krajka na perníčcích lépe držela, lehce ji ze spodní strany potřeme jedlým cukrářským lepidlem a přilepíme na požadované místo.

Pokud nemáte zrovna hmotu na jedlou krajku ani silikonovou formu na krajku, nevadí.
Jednu polovinu perníčků namočte do hořké čokolády! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)