pondělí 28. ledna 2019

MALINOVÉ BARLETKY S ANÝZEM

Když o tom tak přemýšlím, zdá se mi, že období květinových příchutí vystřídalo období likérového opojení! Pomerančový likér bych přilévala do všeho, kávový likér Kahlua tvoří již dlouho základ těsta mých čokoládových cupcaků, mandlový likér Amaretto je nepřekonatelný a teď mě navíc zcela uchvátila chuť anýzového likéru Pastis. Ale pozor! Nejsem žádný alkoholik! :)
Alkohol se u nás přidává pouze do těsta, krémů nebo čokoládových lanýžů. :)
A kapka alkoholu se dostala i do těchto malinových barletek. Hutnost čokoládové ganache s anýzovým nádechem zcela rozbije svěžest čerstvých malin. Ta kombinace vás dostane.  





Recept

Těsto

 230 g hladké mouky
20 g kakaa
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
150 g másla
1 vejce
lžička vanilkového extraktu


Malinový rozvar

200 g mražených malin
2-3 lžíce krupicového cukru
lžička pektinu

Čokoládová ganache s malinami

75 g malinového pyré
25 g krupicového cukru
15 g glukózového sirupu
100 ml smetany

10 ml anýzového likéru Pastis
200 g hořké čokolády
100 g mléčné čokolády

Zdobení 

Ganache z mléčné čokolády

50 ml smetany
10 g medu
110 g mléčné čokolády
40 g mandlového praliné
lžíce anýzového likéru Pastis

čerstvé maliny
cukrářské zlato
100 g rozpuštěné hořké čokolády

Ingredience na těsto zpracujeme na vále. Těsto dáme chladit alespoň na hodinu do ledničky. Vyválíme asi na 3-4 mm, vykrojíme obdélníky, kterými vykládáme oválné ráfky. Dbáme na to, aby těsto bylo vyložené pěkně do krajů. Přebytečné těsto odkrojíme nožem. Dno barletek propícháme vidličkou a dáme na 10 minut chladit do mrazáku.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut. Necháme vychladnout. Upečené barletky pomocí škrabky na brambory zahladíme a odstraníme tak případné nerovnosti. :)
Vnitřek barletek vymažeme pomocí štětce rozpuštěnou čokoládou.

Maliny spolu s cukrem pomalu rozpouštíme na mírném plameni. Přidáme pektin, krátce povaříme. Maliny by měly lehce želírovat. Necháme vychladnout.
Malinovým rozvarem naplníme barletky zhruba do poloviny.

Malinové pyré, krupicový cukr, sirup a smetanu přivedeme k varu. Ještě horké nalijeme na čokoládu a důkladně promícháme. Musí nám vzniknout hladká a lesklá ganache. Nakonec přidáme anýzový likér a opět promícháme.
Čokoládovou ganache nalijeme na malinový rozvar. Barletky plníme až po okraj. Necháme dobře ztuhnout.

Mezitím si připravíme krém, kterým budeme barletky zdobit.
Smetanu, med a čokoládu rozehřejme v mikrovlnné troubě. Promícháme tak, abychom získali hladkou čokoládovou ganache. Přimícháme praliné a anýzový likér.
Dáme alespoň na 30 minut chladit do ledničky. Vychlazenou ganache šleháme, plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou. Zdobíme dle obrázku. :)
Dozdobit můžeme čerstvými malinami a cukrářským zlatem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)