neděle 10. března 2019

YUZU BARLETKY

Jak to ti všichni foodblogeři stíhají? Napsat recept, upéct, vyfotit, zveřejnit, být aktivní na sociálních sítích? Prosím, prozraďte mi to, protože já nestíhám vůbec nic. A když už mám volný čas jen a jen pro sebe, víte co dělám? Spím! Protože to taky normálně nestíhám...
Nicméně stalo se něco, v co už nikdo nedoufal! A já už vůbec ne!
Povedlo se mi upéct barletky, naplnit je, vyfotit, sepsat recept a zveřejnit ho! :D
Zázraky se zkrátka dějí!
A tento zázrak je navíc naplněný yuzu krémem, zalitý hořkou čokoládou a ozdobený jedlými květy.

Chutnali jste už někdy dezert, ve kterém bylo yuzu? A chutnal vám?
Já této příchuti naprosto propadla. Věřím, že si tento lehce nahořklý citrus svou vůní i chutí podmaní i vás. :)



Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g kakaa
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
150 g másla
1 vejce
lžička vanilkového extraktu

Yuzu krém

80 g bílé čokolády
60 g smetany
10 ml yuzu džusu
8 g invertního cukru
15 g másla

Čokoládová ganache

90 g čokolády 70%
80 ml smetany
24 g másla

Zdobení

Yuzu ganache

50 ml smetany
10 g medu
110 g bílé čokolády
lžíce yuzu džusu

100 g rozpuštěné čokolády
jedlé květy
jedlé cukrářské zlato

Ingredience na těsto zpracujeme na vále. Těsto dáme chladit alespoň na hodinu do ledničky. Vyválíme jej asi na 3–4 mm, vykrojíme obdélníky, kterými vykládáme oválné ráfky.
Dbáme na to, aby těsto bylo vyložené pěkně do krajů. Přebytečné těsto odkrojíme nožem. Dno barletek propícháme vidličkou a dáme na 10 minut chladit do mrazáku.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15–20 minut. Necháme vychladnout.
Upečené barletky pomocí škrabky na brambory zahladíme a odstraníme tak případné nerovnosti. :)
Vnitřek barletek vymažeme pomocí štětce rozpuštěnou čokoládou.

Smetanu s yuzu džusem a cukrem přivedeme k varu, nalijeme na bílou čokoládu a máslo. Vše důkladně promícháme do hladka a dáme chladit do ledničky.

Barletky vymažeme rozpuštěnou čokoládou, kterou necháme ztuhnout. Z ledničky si vytáhneme yuzu krém, promícháme pomocí stěrky a plníme polovinu barletek. Takto naplněné barletky dáme ztuhnout do lednice.

Mezitím si připravíme čokoládovou ganache. Smetanu s čokoládou a máslem rozehříváme v mikrovlnné troubě. Po každé půl minutě promícháme, dokude nám nevznikne hladká ganache. Necháme vychladnout.

Čokoládovou ganache nalijeme až po okraj barletek a necháme ztuhnout nejprve při pokojové teplotě, poté na chladném místě.

Na yuzu krém přivedeme k varu smetanu, med a yuzu džus. Vše nalijeme na bílou čokoládu a důkladně promícháme. Necháme ztuhnout v lednici.
Yuzu ganache vyšleháme ručním šlehačem, dáme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou a zdobíme barletky.

Nakonec vše dozdobíme jedlými květy a cukrářským zlatem. Pokud chceme. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)