pondělí 31. prosince 2018

PAVLOVA S BRUSINKAMI A POMERANČEM

Tak dlouho chci dát Pavlovu na blog ALE... ale všechno má zřejmě svůj čas, protože díky tomu, že mi dost věcí hodně dlouho trvá, jsem přišla na tu pravou zimní kombinaci.
Krabička čerstvých brusinek, sladký pomeranč, hořký pomerančový likér, jemná smetana, malinový prach a jedlé stříbro... já nevím, co k tomu ještě dodat!

Snad jen to, že se jedná o poslední recept tohoto krásné roku!
A jelikož je poslední den v roce, chtěla bych poděkovat za všechno, co mě za posledních dvanáct měsíců potkalo. Za vaši přízeň, a také za to, že jsem zjistila, že tento blog nepíšu jen tak pro nic za nic. Že moje práce byla dokonce oceněna 3. místem v kategorii "Pečení a dezerty" v soutěži FOODBLOGROKU 2017. A 12. místem v hlasování veřejnosti! V něco takového jsem už dočista přestala věřit, a ono se to stalo. :)
Hlavně chci poděkovat své rodině, že mě v mém koníčku podporují. Mamince, že toleruje, když jí okupuji kuchyni a že moc nenadává, když to tam pak vypadá jako po výbuchu. A taky děkuji tatínkovi, že se mnou obráží všechny food akce a nebrble. :D A bráchovi, že vše poctivě ochutnává. :D A mému nejmilejšímu Tomovi, že mu nevadí, když mu dopodrobna popisuji, jaký nový dortík jsem vymyslela, že se mnou jezdí po všech cukrářských čertech a ochutnává i nedobré éclairky za hříšný peníz. :D

Slibuji, že se budu přidávat i následující rok další a další recepty. A přeji všem, ať je rok 2019 ještě krásnější než tento. :)






Recept

Meringue

na 12 mini Pavlov

2 bílky
100 g moučkového cukru
1 lžička bramborového škrobu
1 lžička citronové šťávy nebo bílého vinného octa

Brusinková marmeláda s pomerančem

200 g čerstvých  brusinek
1 malý pomeranč
100 g cukru
50 ml vody
lžíce pomerančového likére Cointreau

Smetana

200 ml smetany

Zdobení

čerstvé brusinky
malinový prach
cukrářské stříbro

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Postupně přimícháme cukr, škrob a citronovou šťávu. Meringue naplníme do cukrářského sáčku se zoubkatou trezírovací špičkou.
Na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící fólií stříkáme "hnízda". Nejprve dno, poté vytočíme okraj.
Troubu předehřejeme na 150°C, ztlumíme na 120°C a plech s Pavlovami dáme do nejnižší části trouby. Pečeme 30 minut, ztlumíme na 100°C a pečeme další hodinu. Troubu vypneme, pootevřeme a necháme ještě půl hodiny v troubě. Vytáhneme a necháme vychladnout.

Pomeranč pod horkou tekoucí vodou vydrhneme kartáčem a ponoříme do kastrolu s vroucí vodou. Vaříme 10 minut. Pomeranč omyjeme a krájíme na drobné kostičky.
Brusinky omyjeme a krájíme také na kostičky. Ovoce s cukrem a vodou dáme do kastrolku a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme pomerančový likér Cointreau. Necháme vychladnout.

Šlehačku řádně vyšleháme. Dáme do cukrářského sáčku se stejnou trezírovací špičkou, kterou jsme stříkali Pavlovy.

Do hnízdečka Pavlovy dáme brusinkovou marmeládu s pomerančem. Ozdobíme šlehačkou. Posypeme malinovým prachem, ozdobíme čerstvými brusinkami. Můžeme vyšperkovat cukrářským stříbrem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)