čtvrtek 20. prosince 2018

ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE S COINTREAU LIKÉREM

Kolikrát jsem si už říkala, že bych chtěla na blog udělat čokoládové lanýže nebo pralinky.
Jenže mi do toho vždycky něco vlezlo... Buď se mi nechtělo nebo nebyl čas... nebo obojí!
Ale jelikož se blíží Vánoce, rozhodla jsem se, že teď je možná ta správná doba. Výroba pralinek je totiž mimo jiné jednou z možností, jak své blízké překvapit milým a hlavně lahodným dárkem. :)
Pro tuto příležitost jsem zvolila méně divokou příchuť, zároveň však naprosto luxusní – pomerančový likér Cointreau s kandovanou pomerančovou kůrou. Celý lanýž jsem namočila do čokolády a zahalila do kakaa a ozdobila jedlým zlatem. Delikatesa! :)





Recept

asi 20 lanýžů

Ganache

120 ml smetany
100 g mléčné čokolády
110 g hořké čokolády 70%
55 g tekutého medu
12 g másla
30 ml pomerančového likéru Cointreau
50 g kandovaného pomeranče

Poleva 

250 g hořké čokolády 70%
100 g kakaa holandského typu
2 čajové lžičky zlatého prachu (není nutné)

Čokoládu, med, smetanu a máslo rozpustíme. Pořádně rozmícháme, aby nám vznikla hladká a lesklá čokoládová hmota.
Přidáme likér a nasekaný kandovaný pomeranč. Opět promícháme a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici.
Ztuhlou čokoládovou ganache naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a stříkáme proužky asi 4 cm dlouhé na plech, který je vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící fólií.
Dáme ztuhnout alespoň na půl hodiny do mrazáku.

Mezitím si připravíme zlaté kakao. Zlatý prášek důkladně promícháme s holandským kakaem.
Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě a necháme vychladnout.
Lanýže vytáhneme z mrazáku, tvarujeme z nich úhledné válečky, které nejprve obalíme v čokoládě, a poté je ihned obalíme v kakau. Přebytečné kakao lehce oklepeme a odložíme na talíř.
Pokud by se nám stalo, že lanýže rychle měknou, vrátíme je na plechu ještě chvíli do mrazáku.

Skladujeme v chladnu.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)