pondělí 24. prosince 2018

VAFLOVÉ ROHLÍČKY

Vím, že je zvláštní dávat recept na cukroví až 24. prosince. Ale dřív jsem je upéct a nafotit nestihla a navíc se k vaflovým rohlíčkům váže jeden moc pěkný příběh, který se zkrátka hodí k tomuto svátečnímu dni.  A aspoň máte tip na cukroví na další Vánoce :)
Vraťte se v myšlenkách  do doby, kdy sníh o Vánocích byl téměř samozřejmostí, kdy si lidé víc povídali a měli na sebe víc času... Třeba do šedesátých let minulého století a představte si vánoční čas a trochu méně vánoční prostředí sběrného dvora. Uvidíte tam mého dědečka, který do dvora zřejmě vezl nějaké staré harampádí. Když čekal, až na něj přijde řada, padl mu pohled na starý potrhaný sešit. Tento starý sešit byl plný receptů psaných v němčině. 
Když mi to maminka vyprávěla, přestavovala jsem si vždycky starou potrhanou alchymistickou knihu, ve které je spousta tajných receptů a postupů...
Dědeček sešit vzal domů, listoval jím a zaujal ho recept na vánoční cukroví - vaflové rohlíčky.
Recept s babičkou museli nejen přeložit, ale také upravit množství poměrů u surovin. Sešit totiž zřejmě patřil nějakému rakouskému či německému cukráři. Jak jinak si vyložit, že recept byl napsaný na 10 kg těsta? :)
No a to je celý příběh o vaflových rohlíčcích a o tom, jak se dostaly do našich Vánoc. :)





Recept

Těsto

300 g hladké mouky
250 g másla
150 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
150 g mletých vlašských ořechů
půl lžičky mleté skořice - nemusí být

Všechny ingredience smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto. To necháme odpočívat alespoň hodinu v lednici. Po menších částech těsto vyvalujeme na tloušťku 3-4 mm. Pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 5-8 minut.
Necháme vychladnout

Krém

250 g másla
vařené Salko - podle chuti

Slazené Salko vaříme ve vroucí vodě 2 hodiny. Po hodině plechovku otočíme.
Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu a důkladně našleháme.
Ochutíme zkaramelizovaným Salkem - dle chuti.
Krém plníme do cukrářského sáčku se zoubkatou špičkou.
Zdobíme rohlíčky - jak vidíte na fotografii. :)
Skladujeme v chladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)