úterý 24. července 2018

TARTALETKY S NUGÁTEM A LÍSKOOŘÍŠKOVÝM PRALINÉ

Tímto receptem oslavuji hned tři radostné události. 
Tou první je nominace mezi nejlepší foodblogy v soutěži FOOD BLOG ROKU, což je něco, v co už jsem přestala téměř doufat. A už samotnou nominaci považuji za vítězství. :D 
Další je zápis do navazujícího magisterského studia. A tou poslední je, že mám dneska svátek. :D :) 
Tentokrát recept není zas tak složitý, a navíc v něm najdete mnohé postupy, které už znáte z předešlých receptů - těsto na tartaletky, lískooříškové praliné nebo návod na křupavou palačinku Pailleté Feuilletine. 



Recept

asi na 12 tartaletek o průměru 7 cm

Těsto

230 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
150 g másla
1 vejce
lžička vanilkového extraktu

Lískooříškové praliné

200 g lískových oříšků
100 g krupicového cukru
2 g fleur de sel

Nugát

200 g nugátu (nejlepší mají ZDE)

Pailleté Feuilletine

60 g rozpuštěného másla
100g krupicového cukru
35 g bílků
60 g hladké mouky
40 ml vody

Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto.
Těsto necháme ztuhnout alespoň hodinu v ledničce.
Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky 2 - 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. 
Tato kolečka vkládáme do ráfků o průměru 7 cm, důkladně vymačkáme do krajů a přebytečné těsto odřízneme nožem.
Dno tartaletek propíchneme vidličkou a dáme na chvíli zmrazit - stačí cca 10 minut.
Tartaletky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo pečící fólií na 170°C asi 10 - 15 minut. Necháme vychladnout.

TIP: Abych docílila rovných okrajů u tartaletek, používám obyčejnou škrabku na brambory. :) 
Zbavím se tak všech nerovností, které mi vadí.

Troubu předehřejme na 200°C. Lískové oříšky rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. 
Pečeme 5 - 10 minut. Necháme vychladnout. Poté oříšky snadno zbavíme slupky.
Na pánvičce rozehřejeme cukr na karamel. Míchat začneme v momentě, kdy se na povrchu začnou tvořit karamelové skvrny. Stáhneme z plotny a přidáme fleur del sel.
Horký karamel nalijeme na oříšky rozprostřené na plechu, který je vyložený pečící fólií a necháme vychladnout. Oříšky v karamelu nalámeme a ve výkonném mixéru rozmixujeme na hladkou pastu.

Troubu opět rozehřejeme na 200°C. A pustíme se do přípravy Pailleté Feuilletine.
Máslo rozpustíme v mikrovlnce nebo na kamnech. Do horkého másla přidáme krupicový cukr a mícháme tak dlouho, dokud se krystalky cukru zcela nerozpustí. Směs necháme zcela vychladnout.
Přidáme bílky, hladkou mouku a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
Do těsta přidáme polovinu vody a znovu promícháme. Pokud je těsto ještě příliš tuhé, naředíme zbývající vodou (nemusíme však použít všechnu).
Těsto roztíráme v tenké vrstvě (1,5 mm) na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící silikonovou fólií. 
Pečeme v troubě asi 5-8 minut. Pailleté Feuilletine bude mít barvu karamelu. Necháme vychladnout, nalámeme na malé kousky a uskladníme do krabičky.

Dno tartaletek zaplníme asi do poloviny lískooříškovým praliné. 
V mikrovlnce rozehřejeme nugát. Rozehříváme ho půl minuty, promícháme, dle potřeby přihřejeme a opět promícháme. Dáme do cukrářského sáčku. Nugátem zaplníme tartaletky až po okraj a necháme zatuhnout. Zdobíme nalámanou křupavou palačinkou Pailleté Feuilletine. 
UložitUložitUložitUložit

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)