úterý 8. října 2019

ŠÍPKOVÉ ÉCLAIRS

Recept, který vás možná inspiruje k podzimní procházce a ke sběru šípků na marmeládu. Přesně takovou dobrodružnou výpravu jsme  podnikly s maminkou, a musím říct, že je to pořádná fuška! Nebudu lhát, nebavilo mě to! :D  Nicméně člověk je alespoň na čerstvém vzduchu a domácí marmeláda je prostě nejlepší!  Navíc ta šípková je opravdová lahůdka, a proto jsem se rozhodla, že ji zvolím jako náplň do éclairs. Hned několik lidí nezávisle na sobě potvrdilo, že se jedná o naprostou delikatesu!


Recept

Těsto

100 ml vody
150 ml mléka
8 ml vanilkového extraktu
3 g soli
7 g krupicového cukru
160 g másla
160 g hladké mouky
5 vajec

Marmeláda

Herbář – šípková marmeláda

Krém

3 g práškové želatiny
12 ml vody
110 g šípkové marmelády
15 ml citronové šťávy
2 vejce
150 g másla

Zdobení

potahovací hmota (Callebaut)
růžová gelová barva (Wilton)
piping gel
sušená poupata růže
cukrářské zlato

V kastrolku smícháme vodu, mléko, vanilkový extrakt, sůl, cukr a máslo. Máslo se musí rozpustit. Přivedeme k varu, přidáme mouku, vše důkladně vařečkou promícháme a odpalujeme pět minut. Těsto by se nemělo lepit ke stěnám kastrolku a mělo by tvořit kouli. Po pěti minutách stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Těsto by mělo být vlažné. Postupně do něj vmícháme vajíčka.
Těsto plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou o průměru 1, 5 cm. Éclairky stříkáme na plech vyložených pečícím papírem nebo pečící fólií. Velikost může být malá - 8 cm, střední - 10 cm nebo velká - 12 cm (tu peču nejčastěji). Pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10 minut, pak ztlumíme na 170°C a pečeme dalších 20 minut. Necháme vychladnout.

Želatinu necháme nabobtnat ve vodě. Marmeládu smícháme s vejci a přivedeme za stálého míchání k varu, ztlumíme, přidáme želatinu a mícháme dokud se nerozpustí. Necháme ještě krátce probublat.
Směs přecedíme a ihned do ní vmícháme máslo. Nakonec dochutíme citronovou šťávou. Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe přes noc.

Krém našleháme a naplníme do cukrářského sáčku. Do spodní strany éclairs uděláme tři dírky,  které plníme krémem. Přebytečný krém seškrábneme nožem. Cukrářskou hmotu obarvíme, vyválíme a podle šablony vykrajujeme oválky. Ty klademe na éclairs, potřeme piping gelem, dozdobíme růží a zlatem. Skladujeme v ledničce. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)