Recept jsem zkoušela dvakrát.
Poprvé byl také moc dobrý, ale krém příliš tekl,
a jelikož jsem tímto dezertem chtěla oslnit návštěvníky
Restaurant day v květnu, bylo zcela jasné, že to chce krém vylepšit.
Éclairky slavily úspěch a byly okamžitě pryč. A vůbec se nedivím.
U nás doma bychom se jich ujedli! :)
Líbilo se mi také, jaké jim dávali návštěvníci RD názvy:
,, Vem mi takové ty párečky." nebo ,,Ta bagetka vypadá moc dobře!" :)
Mnozí se odpalovaného těsta bojí a proces jim připadá příliš složitý.
Uznávám, že to není, jako když nalijete těsto do formy na bábovku,
ale když budete mít při pečení dobrou náladu, určitě se vám podaří! :)
Recept
Zkaramelizované lískové oříšky
300 g lískových oříšků
150 g krupicového cukru
Zkaramelizované mandle
200 g mandlí
100 g krupicového cukru
Těsto na éclairs
100 ml vody
150 ml mléka
8 ml vanilkového extraktu
7 g krupicového cukru
3 g soli
160 g másla
160 g hladké mouky
5 vajec
Pudink
3 žloutky
100 g krupicového cukru
30 g kukuřičného škrobu
380 ml mléka
Krém
uvařený pudink
90 g mandlového praliné
35 g praliné z lískových oříšků
185 g másla
Oříšky s cukrem dáme do kastrolku a čekáme,
dokud se z cukru nestane karamel, ve kterém se oříšky pěkně obalí.
Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem,
pěkně rozprostřeme a necháme vychladnout. Totéž uděláme i s mandlemi.
U lískových oříšků polovinu rozemeleme na praliné,
druhou polovinu ještě rozdělíme - část nasekáme na drobno,
část si necháme vcelku.Mandle rozemeleme na praliné.
V kastrolku smícháme vodu, mléko, vanilkový extrakt, cukr,
sůl a máslo. Až je máslo rozpuštěné vmícháme mouku
a odpalujeme na nejvyšším stupni 5 minut. Z těsta se musí začít tvořit kulička.
Necháme vychladnout, aby těsto bylo vlažné a postupně vmícháme všechna vajíčka.
Mícháme dohladka. Plníme do cukrářského sáčku
s trezírovací špičkou s otvorem o průměru 1,5 cm.
Může být hladká nebo zoubkatá. Na plech vyložený pečícím papírem
děláme éclairs dlouhé 12 cm. Potřeme rozšlehaným vajíčkem,
posypeme nasekanými lískovými oříšky a pečeme v předehřáté troubě
na 175°C asi 35 minut. Po upečení troubu vypneme, otevřeme na škvírku -
asi na 1 cm a necháme 15 minut v pootevřené troubě vychladnout.
Žloutky, cukru, škrob smícháme.
Mléko přivedeme k varu,přidáme vaječnou směs a mícháme,
dokud nám nevznikne hustý pudink.Necháme vychladnout.
Máslo smícháme s mandlovým i lískovým praliné,
přidáme pudink a vše důkladně našleháme.
Krém plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou.
Éclairs rozřízneme, krémem uděláme "bobánek"
doprostřed dáme celý lískový oříšek, který zakryjeme krémem.
Přiklopíme, můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Éclairs získá sváteční vzhled.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)