středa 24. května 2017

ÉCLAIRS PARIS BREST

Recept jsem zkoušela dvakrát. 
Poprvé byl také moc dobrý, ale krém příliš tekl,
a jelikož jsem tímto dezertem chtěla oslnit návštěvníky
 Restaurant day v květnu, bylo zcela jasné, že to chce krém vylepšit.
Éclairky slavily úspěch a byly okamžitě pryč. A vůbec se nedivím. 
U nás doma bychom se jich ujedli! :) 
Líbilo se mi také, jaké jim dávali návštěvníci RD názvy:
,, Vem mi takové ty párečky." nebo ,,Ta bagetka vypadá moc dobře!" :)
Mnozí se odpalovaného těsta bojí a proces jim připadá příliš složitý.
Uznávám, že to není, jako když nalijete těsto do formy na bábovku,
ale když budete mít při pečení dobrou náladu, určitě se vám podaří! :)


Recept

Zkaramelizované lískové oříšky

300 g lískových oříšků
150 g krupicového cukru
Zkaramelizované mandle
200 g mandlí
100 g krupicového cukru


Těsto na éclairs
100 ml vody
150 ml mléka
8 ml vanilkového extraktu
7 g krupicového cukru
3 g soli
160 g másla
160 g hladké mouky
5 vajec


Pudink

3 žloutky
100 g krupicového cukru
30 g kukuřičného škrobu
380 ml mléka

Krém

uvařený pudink
90 g mandlového praliné
35 g praliné z lískových oříšků
185 g másla


Oříšky s cukrem dáme do kastrolku a čekáme, 
dokud se z cukru nestane karamel, ve kterém se oříšky pěkně obalí. 
Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, 
pěkně rozprostřeme a necháme vychladnout. Totéž uděláme i s mandlemi.
U lískových oříšků polovinu rozemeleme na praliné, 
druhou polovinu ještě rozdělíme - část nasekáme na drobno, 
část si necháme vcelku.Mandle rozemeleme na praliné.

V kastrolku smícháme vodu, mléko, vanilkový extrakt, cukr,
sůl a máslo. Až je máslo rozpuštěné vmícháme mouku 
a odpalujeme na nejvyšším stupni 5 minut. Z těsta se musí začít tvořit kulička.
Necháme vychladnout, aby těsto bylo vlažné a postupně vmícháme všechna vajíčka. 
Mícháme dohladka. Plníme do cukrářského sáčku
s trezírovací špičkou s otvorem o průměru 1,5 cm. 
Může být hladká nebo zoubkatá. Na plech vyložený pečícím papírem 
děláme éclairs dlouhé 12 cm. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, 
posypeme nasekanými lískovými oříšky a pečeme v předehřáté troubě
na 175°C asi 35 minut. Po upečení troubu vypneme, otevřeme na škvírku - 
asi na 1 cm a necháme 15 minut v pootevřené troubě vychladnout.

Žloutky, cukru, škrob smícháme. 
Mléko přivedeme k varu,přidáme vaječnou směs a mícháme, 
dokud nám nevznikne hustý pudink.Necháme vychladnout. 
Máslo smícháme s mandlovým i lískovým praliné
přidáme pudink a vše důkladně našleháme. 
Krém plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou.

Éclairs rozřízneme, krémem uděláme "bobánek" 😀 
doprostřed dáme celý lískový oříšek, který zakryjeme krémem. 
Přiklopíme, můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Éclairs získá sváteční vzhled. 🙂

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)