neděle 5. března 2017

CUPCAKES SE SLANÝM KARAMELEM

Vanilkové cupcakes se slaným karamelem se na každém Restaurant day řadí k těm výrobkům, které  zmizí jako první. I tady na blogu jsou velmi oblíbené a vyhledávané! :) A já se vlastně vůbec nedivím. Sametový karamel, který se skrývá uvnitř tohoto malého dortíku a semínka z vanilky v lahodném krému tvoří dokonalou kombinaci. :) 










Recept

(12 kousků) 

Těsto

125 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
125 g másla
2 vejce
2 lžíce mléka
lžička vanilky

Veškeré ingredience na těsto smícháme v míse a pomocí ručního šlehače vyšleháme do hladkého těsta. Nakonec přidáme vanilkový extrakt.  Těsto plníme do 2/3 papírových košíčků. Pečeme na 170°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Krém

2 bílky
45 g krupicového cukru
250 g másla (pokojové teploty!)
lžička vanilkového extraktu
1/2 vanilkového lusku

Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pevného sněhu. Necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme máslo tak, aby získalo světlou barvu. Do vyšlehaného másla přidáváme sníh.  Nakonec přidáme extrakt a vyškrábnutý vanilkový lusk. Krém plníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou.

Slaný karamel

200 g krupicového cukru
140 ml smetany (pokojová teplota!)
200 g másla
 lžička fleur de sel

Cukr nasypeme do pánvičky, pustíme kamna na nejvyšší stupeň a necháme zkaramelizovat. Jakmile se začnou objevovat  první "loužičky" karamelu, začneme karamel míchat. Pokud jsou v karamelu malé hrudky, nevadí. Karamel by měl mít jantarovou barvu. V této fázi do karamelu postupně přiléváme smetanu. Pokud by byla smetana příliš studená, směs by mohla prskat a popálila by nás! Máme-li nalitou smetanu, karamel stáhneme z plotny, přidáme sůl a dobře promícháme. Do teplého karamelu metličkou zašleháme máslo. V této fázi buďte trpěliví. Mícháme, dokud nám nevznikne hladký karamel. Nakonec celou směs přecedíme přes sítko, abychom karamel zbavili případných hrudek. Lijeme do skleniček, necháme vychladnout.

Dokončení

Do cupcakes pomocí vykrajovátka vytvoříme důlek, do kterého nalijeme vychladlý slaný karamel. Cupcakes zdobíme krémem, dozdobit můžeme malými karamelkami. 

3 komentáře:

Děkuji za milý komentář. :)