čtvrtek 26. srpna 2021

MANGO TACOS

Take se vám někdy podařil opravdu hodně dobrý kup? Já za takový podařený kup považuji zakoupení formy na fashion éclairs. Je to totiž neuvěřitelně multifunkční formička! Kromě samotného dezertu fashion éclairs mi skvěle posloužila i jako zdobící prvek na klasické éclairs z odpalovaného těsta. Oba výsledky byly vždy dokonalé! Ta největší pecka ale teprve měla přijít! A přišla jako na zavolanou. Přesně v ten moment, kdy se přiblížil všemi foodblogery vyhlížený FBR a soutěž o nejlepší nápad, tentokrát na téma piknik. Všichni se mohou pustit do vymýšlení jídel, která se dají zabalit s sebou do krabičky, snadno se baští a ještě u toho všichni pěkně vypadají (jídlo, pikniková deka a především vy).

Obrátila jsem tedy formu vzhůru nohama, na každou část formy úhledně položila kolečko čokoládového sablé a dala péct. Vznikly z toho čokoládové tacos, které jsem naplnila gelem z exotického ovoce, kostkami vláčného brownies, mangovým krémem, čerstvým ovocem a bylinkami. Hurá na piknik!

Recept

6 – 8 tacos


Korpus

230 g hladké mouky

20 g holandského kakaa

150 g másla

90 g moučkového cukru

30 g mandlové mouky

1 vejce

špetka soli


Brownies

200g čokolády 55%

4 vejce

165 g másla

165 g třtinového cukru

lžička vanilkového extraktu

lžíce kakaa

60 g hladké mouky


Marakuja gel

130 g pyré z marakuji

60 g krupicového cukru

3 g NH pektinu


Mango krém 

2 g plátkové želatiny

60 ml pyré z manga

20 ml pyré z marakuji

50 g krupicového cukru

2 žloutky

65 g másla


Zdobení

čerstvé mango

verbena

Korpus, brownies a mangový krém si připravíme den předem.

Veškeré ingredience na těsto zpracujeme na vále. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Po menších částech vyvalujeme těsto do tloušťky 2-3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Ta klademe na obrácenou formu fashion eclairs vždy přes jednu éclairku, aby se budoucí tacos nespekla. Formu s těstem vložíme na plechu alespoň na hodinu do mrazáku. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout a sundáme z formy.

Nyní se pustíme do přípravy brownies. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě a necháme vychladnout. Máslo spolu s cukrem vyšleháme do pěny, do které postupně vmícháváme vejce. Jakmile jsou vejce zašlehaná, přidáme rozpuštěnou čokoládu, přesátou mouku s kakaem a nakonec vanilkový extrakt. Vše důkladně promícháme. Nachystáme si plech o rozměrech 32 x 22 cm. Pečící papír zmačkáme, namočíme (s papírem se pak lépe pracuje) a vyložíme jím plech. Těsto nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30–35 minut. Necháme vychladnout a poté nakrájíme na drobné kostky o rozměrech 1x1 cm. Zbylé brownies vám poslouží jako výborná snídaně. :)

Na mangový krém necháme nabobtnat želatinu ve studené vodě. Mezitím do kastrolku nalijeme marakujové a mangové pyré, přisypeme cukr, žloutky a pomalu zahříváme na teplotu 83°C. Stáhneme z plotny, přidáme želatinu a promícháme pomocí tyčového mixéru. Nyní je potřeba, aby teplota krému klesla na 40°C. Jakmile se tak stane, přidáme máslo a opět promixujeme tyčovým mixérem. Krém přikryjeme potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu. Dáme přes noc do lednice. 

Následující den krém lehce promícháme pomocí stěrky, dáme do cukrářského sáčku s trezírovavací špičkou o průměru 1 cm.

Následující den vylijeme do kastrolku pyré z marakuji. V misce si smícháme cukr s pektinem. Pyré zvolna zahříváme, až dosáhne teploty 40°C. V tento okamžik pyré odstavíme, vmícháme směs cukru a pektinu, důkladně rozmícháme, vrátíme zpět na plotnu a vaříme tak dlouho, dokud teplota nedosáhne 103°C. Necháme vychladnout. Promixujeme tyčovým mixérem. dáme do cukrářského sáčku.

Na dno tacos dáme marakuja gel, na něj poskládáme 3-4 kostičky brownies. Mangový krém nastříkáme na brownies. Zdobíme kostkami čerstvého manga o velikosti 1x1 cm a lístky verbeny.
Skladujeme v lednici. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)