pátek 1. listopadu 2019

DÝŇOVÉ TARTALETKY

Dušičky mě přitahovaly už od mala. Líbí se mi ta atmosféra. To jak venku voní popadané listí, jak všichni zapalují za tmy svíčky... Zároveň mě fascinuje vše, co je spojené s duchy, čarodějnicemi, upíry a podobnými tajemnými bytostmi. Lákal mě tedy nějaký strašidelný halloweenský dezert. Ale dezerty, na které by se lepila očička,  kreslily upíří špičáky nebo bych je měla péct ve tvaru lebky, to mi k Tytyně zkrátka nějak nesedělo. Ačkoli jsem byla v pokušení, nakonec jsem se rozhodla pro dušičkovou eleganci, která mi je vlastní. :) Vznikly z toho tartaletky z černého kakaa, s hořkou čokoládou a dýňovým karamelem s pumpkin spice, které jsem dozdobila nastrouhanou dýní.





Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g černého kakaa Van Houten
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
150 g másla
1 vejce

Čokoládová ganache

90 g čokolády 55%
80 g smetany
24 g másla

Pumpkin spice

4 lžičky mleté skořice
2 lžičky mletého zázvoru
lžička mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

Dýňový karamel

85 g javorového sirupu
50 g světlého třtinového cukru
60 g smetany
lžíce neslazeného kondenzovaného mléka
lžíce světlého kukuřičného sirupu
1/2 lžičky soli
15 g másla
55 g dýňového pyré
1/2 lžičky pumpkin spice

Zdobení

nastrouhaná dýně

Nejprve si připravíme tartaletky.
Veškeré ingredience na těsto smícháme na vále a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Po menších částech těsto vyvalujeme do tloušťky asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 10 cm. Tato kolečka vkládáme do ráfků o výšce 2 cm a průměru 7 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli rovné dno a přebytky těsta odřízneme nožem. Tartaletky klademe na plech vyložený pečícím papírem nebo potravinovou fólií. Dno tartaletek propícháme vidličkou a dáme na chvíli mrazit - cca 10 minut.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme vychladnout. Pomocí škrabky na brambory zarovnáme nežádoucí nerovnosti tartaletek.

Všechny suroviny na čokoládovou ganache dáme do misky a ohříváme v mikrovlnné troubě.
Vždy po půl minutě promícháme. Proces opakujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne lesklá čokoládová hmota. Ganache zaplníme 3/4 tartaletky.

Koření na pumpkin spice smícháme a pustíme do přípravy dýňového karamelu.
Javorový sirup, cukr, smetanu, kondenzované mléko a kukuřičný sirup dáme do pánve. Zahříváme za stálého míchání tak dlouho, dokud nám směs nezačne karamelizovat. Jakmile se tak stane, stáhneme pánev z plotny a přimícháme máslo, pyré, sůl a na závěr koření.
Vše důkladně promícháme, přecedíme přes sítko a necháme vychladnout.

Karamelem plníme tartaletky až po okraj.
Zdobíme nastrouhanou dýní. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)