Když jsem byla malá a bylo období jahod, vždycky jsme museli mít tuto roládu na stole!
Vybavuji si moment, kdy sedím na dvoře u bílého plastového zahradního stolu, pod slunečníkem a jím tuto roládu. Je jako obláček – nadýchaný piškot a lehký, lahodný krém s kousky jahod.
Když jsem viděla na trzích košíky plné jahod, vzpomněla jsem si na roládu a pojala jsem chuť se s vámi o tento recept podělit. :) Jen jsem ho trošku vylepšila o pořádnou porci mascarpone a vodu z pomerančových květů.
Recept
Roláda
5 vajec
120 g práškového cukru
100 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém
250 g másla
400 g mascarpone
lžička vody z pomerančových květů
jahody nakrájené na kostičky
Ze čtyř bílků ušleháme pevný sníh. Celé vejce společně se čtyřmi žloutky šleháme společně s cukrem do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a lehce vmícháme do žloutků pomocí stěrky.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.
Za tepla piškotový plát srolujeme i s pečícím papírem do rolády a necháme vychladnout. Poté opatrně roztočíme a odstraníme pečící papír.
Máslo šleháme tak dlouho, dokud nezíská bílou barvu. Postupně přidáváme mascarpone. Nakonec přidáme vodu z pomerančových květů
Jahody nakrájíme na půlky.
Roládu opatrně roztočíme, potřeme 2/3 krému, který poklademe kousky jahod. Roládu zamotáme. Zbytkem krému potřeme povrch rolády a dozdobíme jahodami.
Roládu dáme chladit do ledničky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za milý komentář. :)