čtvrtek 9. května 2019

VANILKOVÁ ROLÁDA S JAHODAMI A POMERANČOVÝM KVĚTEM

Když jsem byla malá a bylo období jahod, vždycky jsme museli mít tuto roládu na stole!
Vybavuji si moment, kdy sedím na dvoře u bílého plastového zahradního stolu, pod slunečníkem a jím tuto roládu. Je jako obláček – nadýchaný piškot a lehký, lahodný krém s kousky jahod. 
Když jsem viděla na trzích košíky plné jahod, vzpomněla jsem si na roládu a pojala jsem chuť se s vámi o tento recept podělit. :) Jen jsem ho trošku vylepšila o pořádnou porci mascarpone a vodu z pomerančových květů.




Recept 

Roláda

5 vajec 
120 g práškového cukru
100 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém

250 g másla
400 g mascarpone
lžička vody z pomerančových květů

jahody nakrájené na kostičky


Ze čtyř bílků ušleháme pevný sníh. Celé vejce společně se čtyřmi žloutky šleháme společně s cukrem do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a lehce vmícháme do žloutků pomocí stěrky. 
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme. 
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut. 
Za tepla piškotový plát srolujeme i s pečícím papírem do rolády a necháme vychladnout. Poté opatrně roztočíme a odstraníme pečící papír. 

Máslo šleháme tak dlouho, dokud nezíská bílou barvu. Postupně přidáváme mascarpone. Nakonec přidáme vodu z pomerančových květů
Jahody nakrájíme na půlky.

Roládu opatrně roztočíme, potřeme 2/3 krému, který poklademe kousky jahod. Roládu zamotáme. Zbytkem krému potřeme povrch rolády a dozdobíme jahodami.
Roládu dáme chladit do ledničky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)