pondělí 7. května 2018

BANÁNOVÉ BARLETKY S KARAMELEM

Přiznávám, že toto není úplně jarní recept. Ovšem když je něco tak moc dobré jako tyto barletky, je úplně jedno, jestli je pečete na jaře nebo na podzim. :) Navíc u nás v poslední době banánová příchuť frčí v jakékoli podobě, takže o tom víme své. :)
A co vlastně skrývají tyto čokoládové oválky?
Na samém dně se nachází čokoládová ganache ochucená banánovým džusem. Ta je zaskládaná čerstvými banány, které jsou zalité karamelem. Zdobí je krém z mascarpone a nasekané kakaové boby.  Je potřeba dodávat něco víc? :) 




Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
150 g másla
1 vejce
lžička vanilkového extraktu

Čokoládová ganache

145 g čokolády 55%
35 ml smetany
100 ml banánového džusu
30 g másla
2 lžičky dobrého rumu :)  (nemusí být)

Prostřední vrstva

1 - 2 banány nakrájené na kolečka

Karamel

200 g krupicového cukru
140 ml smetany - pokojová teplota
200 g másla - pokojová teplota
lžička fleur de sel (nemusí být)

Mascarpone krém

100 g mascarpone
50 g plnotučného tvarohu
moučkový cukr dle chuti

nasekané kakaové boby


Ingredience na těsto zpracujeme na vále. Těsto dáme alespoň na hodinu do ledničky. Vyvalujeme. Vykrajujeme obdélníky. Ty klademe do oválných ráfků. Dáváme pozor, aby těsto bylo po celém dně pěkně vymačkané až do krajů. Přebytečné těsto odkrojíme nožem. Dno barletek propícháme vidličkou. Pečeme na 170°C asi 15 minut. Necháme vychladnout.

Připravíme si karamel. Krupicový cukr necháme zkaramelizovat na pánvičce. Jakmile se začnou objevovat karamelové flíčky, můžeme začít míchat. Mícháme dokud nemá karamel jantarovou barvu. Pokud jsou v karamelu malé hrudky cukru, nevadí.
Do karamelu postupně přiléváme smetanu, která má pokojovou teplotu. Pokud by byla smetana příliš studená, směs by mohla prskat a popálila by nás. Zároveň doporučuji smetanu přidávat po menších částech. Průběžně mícháme.
Pokud jsme do karamelu nalili všechnu smetanu, karamel stáhneme z plotny, přidáme sůl a dobře promícháme.
Do teplého karamelu metličkou vmícháme máslo. Zde je důležitá trpělivost - máslo se totiž bude oddělovat od karamelu. Hlavní je nepropadat panice. Důležité je míchat do té doby, dokud nám nevznikne hladký karamel.
Nakonec celou směs přecedíme přes sítko, abychom karamel zbavili případných hrudek. 
Necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Čokoládu, smetanu, džus a máslo rozehřejeme v mikrovlnce. Vždy po 30 sekundách promícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Vmícháme rum. Vznikne nám hladká a lesklá čokoládová ganache, kterou pokryjeme dno barletek. Necháme ztuhnout.

Na čokoládovou ganache klademe tenká kolečka banánu, která zalijeme připraveným karamelem. 
Necháme ztuhnout.

Mezitím si připravíme mascarpone krém. Mascarpone s tvarohem a moučkovým cukrem našleháme.
Plníme do cukrářského sáčku se zoubkatou špičkou. :) Krémem zdobíme barletky. Krém posypeme nasekanými kakaovými boby. Dáme vychladit. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milý komentář. :)