pondělí 30. března 2015

KAHLUA CUPCAKES S LOTUS KRÉMEM

Někdy mívá člověk všelijaké nápady ...
a tak jsem si řekla, že se přihlásím na CUPCAKE CUP BRNO 2015,
který pořádá Veronika Z ghetta blog .
Musím říct, že to byl to moc milý nápad. :)


Ze 17 přítomných cupcakes jsem získala 3. místo veřejnosti !!!
Navíc mě pochválilo Děvče u plotny a Kate's cuisine
Což pro mě bylo také obrovským oceněním. :)



Kahlua likér

600 g krystalového cukru
1 litr vody
45 g rozpustné kávy
3 lžíce vanilkového extraktu
750 ml vodky

Cukr rozpustíme ve vodě na mírném ohni. Přidáme kávu a přivedeme k varu.
Poté ztlumíme a necháme likér, za občasného promíchání, probublávat asi hodinu až dvě.
Tekutina se musí začít podobat sirupu.
Směs dáme chladit. Po pěti minutách přidáme vanilku a chladíme další půl hodinku.
Nakonec přilijeme vodku a vše důkladně promícháme a plníme do sklenic.
( Fotku likéru dodám :)


Recept na cupcakes

130 g hladké mouky
180 g krupicového cukru
45 g kakaa
2 lžíce rozpustné kávy
1/2 lžičky sody
1/4 soli
110 g rozpuštěného másla
2 vejce
lžička vanilkového extraktu
125 ml likéru kahlua

Všechny sypké ingredience důkladně promícháme.
Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, vanilku, kahluu a šleháme.
Vznikne nám hladké těsto, kterým plníme košíčky do 2/3.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 - 20 minut.

Lotus krém

5 bílků
180 g krystalového cukru
440 g másla
1/4 lžičky soli
1 lžíce vanilkového extraktu
60 g Lotus pomazánky ( v prodejnách Tesco )

Čokoládová ganache

150 g čokolády
2 lžíce smetany
1-2 lžíce prosátého moučkového cukru
asi 2 lžíce horké vody

Ve vodní lázni šleháme bílky s krystalovým cukrem,
dokud hmota neztuhne a na metlách se nezačnou  tvořit špičky.
 Necháme zcela vychladnout.
Postupně přidáváme máslo, špetku soli, vanilku a nakonec i Lotus pomazánku.
Krém dáme do chladu a připravíme si ganache.
Čokoládu rozpustíme, přidáme smetanu, cukr, vodu a vymícháme dohladka.
Krém rozdělíme do dvou misek.
Do jedné přidáme čokoládovou ganache, takže nám vznikne tmavý krém.
Troškou tmavého krému "opatláme" stěny cukrářského sáčku.
Rozevřeme a naplníme světlým krémem.
Tím vznikne dvoubarevnost růžiček. :)
 Na youtube je na to hodně dobrých návodů.



Už se moc těším na další ročník! Bude -li. :)
Fotky z akce na FB U Tytyny.

2 komentáře:

  1. Ahoj, ake kakao pouzivas ked mas cesto take tmave? :) Dakujem vyzeraju supr!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Používám kakao holandského typu :) Já děkuji ;)

      Vymazat

Děkuji za milý komentář. :)