čtvrtek 10. června 2021

EXOTICKÉ TARTALETKY

Když jsem připravovala tyto tartaletky, nebyla jsem stále spokojená s jejich zdobením. Povolala jsem proto rodinnou radu a zjišťovala, zda je desing tartaletek v pořádku. Byla jsem přesvědčována, že ano, že hezčí tartaletky neviděli, a tak podobně. Nakonec jsem se přesvědčit nechala a s odstupem času toho nelituji. Jsou jemné, decentní a nepřeplácané. A tak to má u dezertu být. :)


Recept

Těsto

230 g hladké mouky
20 g holandského kakaa
150 g másla
90 g moučkového cukru
30 g mandlové mouky
1 vejce
špetka soli

Exotický karamel
(recept z IG @vladryasnyy)

120 g krupicový cukr
134 g marakuja pyré
60 g mango pyré
60 g gold čokolády Callebaut
35 g kakaového másla
50 g másla (pokojová teplota)

Čokoládová ganache 

90 g čokolády 55% Callebaut
80 ml smetany
24 g másla (pokojová teplota)

Veškeré ingredience na těsto zpracujeme na vále. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Po menších částech vyvalujeme těsto do tloušťky 2-3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Ta klademe do ráfků o průměru 7 cm. Těsto důkladně vymačkáme do krajů, abychom měli po upečení pěkně ostré hrany. Přebytečné těsto odřízneme nožem. Dno tartaletek propícháme vidličkou. Takto připravené tartaletky vložíme do mrazáku zhruba na 30 minut. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem či silikonovou pečicí fólií v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut. Necháme zcela vychladnout.

TIP: Pokud se chceme zbavit nerovných okrajů tartaletek, použijeme na jejich zarovnání škrabku na brambory. :)

Exotický karamel je třeba připravit den předem. 
Zatímco necháváme cukr rozpustit na světlý karamel, nahříváme ve vedlejším kastrůlku ovocná pyré. Pyré nalijeme na karamel. Vše promícháme. Ovocný karamel na dvakrát nalijeme na čokoládu s kakaovým máslem a pomocí tyčového mixéru vytvoříme emulzi. Přidáme máslo a opět pomixujeme. Dáme do nádoby, přikryjeme potravinovou fólii tak, aby se dotýkala povrchu a necháme v lednici chladit do druhého dne. 

Druhý den si přichystáme tartaletkové korpusy. Ty ze 2/3 exotickým karamelem a dáme chladit. Mezitím si připravíme čokoládovou ganache. Smetanu s čokoládou nahřejeme v mirkovlnné troubě a pomocí ponorného mixéru vytvoříme emulzi. Počkáme, až má čokoládová ganache 37°C, přidáme máslo a opět mixujeme. Ganache nalijeme na tartaletky a necháme ztuhnout. 
Zdobíme sušenými květy a lyofilizovaným ovocem. Skladujeme v lednici.

2 komentáře:

Děkuji za milý komentář. :)